ukenru
tsogo-roku-ukrayini-zafiksovano-ponad-90-vipadkiv-porushennya-svobodi-slova-denisova

Цього року в Україні зафіксовано понад 90 випадків порушення свободи слова - Денісова

 • 13082 переглядiв

КИЇВ. 22 червня. УНН. З початку цього року в Україні зафіксовано 91 випадок порушення свободи слова, минулого року ця цифра сягнула 243 випадки. Про це у Telegram-каналі написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає УНН.

"…протягом минулого року зафіксовано 243 випадки порушень свободи слова в Україні, з яких 172 – стосувалися фізичної агресії проти журналістів. За п'ять місяців 2020 року в Україні зафіксовано 91 випадок порушень свободи слова. Зокрема, 66 – стосувалися фізичної агресії проти журналістів", - написала вона.

Денісова нагадала, що у результаті нападу 20 червня 2019 року в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров. У травні цього року у Будинку уряду України співробітниками поліції застосовано силу проти журналіста Богдана Кутєпова.

"На ситуацію зі свободою слова в Україні істотно впливають збройна агресія РФ на сході України та анексія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. За останні п'ять років, за даними Національної спілки журналістів України, зафіксовано понад 300 випадків тиску на журналістів в Криму, в тому числі напади, тортури, затримання, захоплення майна, обшуки, погрози, психологічний тиск, заборони зйомок і відмови в доступі до інформації", - додала вона.

Так, за даними омбудсмена, щонайменше 18 українських інформаційних сайтів і 2 соціальні мережі повністю заблоковані на території окупованого півострова.
Десять цивільних журналістів, учасників ініціативи "Кримська солідарність" були незаконно арештовані, і наразі знаходяться в слідчих ізоляторах або пенітенціарних установах на території РФ або окупованого Криму — Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхаліев, Ернес Аметов, Наріман Мемедемінов.

"Здійснюю моніторинг дотримання їхніх прав – на належні умови тримання, справедливий суд та захист, свободу вираження думок та отримання належної медичної допомоги", - підсумувала Денісова.

Як раніше наголошувала Денісова, умови в російських пенітенціарних установах, де наразі незаконно утримуються понад 5000 громадян України, не відповідають жодним міжнародним стандартам поводження з ув’язненими.

Українські Національні Новини

Політика