tsiny-na-haz-u-yevropi-hotuiutsia-do-strybka-na-tli-ryzykiv-tranzytu-cherez-ukrainu-bloomberg

Ціни на газ у Європі готуються до стрибка на тлі ризиків щодо транзиту - Bloomberg

 • 28762 переглядiв

Ф'ючерси на газ у Європі наближаються до найвищих рівнів з грудня через побоювання щодо постачання з росії. Ціни зросли на 45% з початку сезону накопичення запасів через численні перебої.

Ціни на природний газ у Європі готуються до стрибка в ціні у тижневому вимірі, на тлі того, як на на ринку домінують побоювання з приводу можливих перебоїв із постачанням російського палива через Україну, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

У п'ятницю ф'ючерси на еталонні марки коливалися близько 40 євро за мегават-годину, торгуючись біля найвищих рівнів із грудня. Ціни зросли більш ніж на 45% з початку сезону накопичення запасів, оскільки численні перебої збіглися зі спробами трейдерів закупити паливо на зиму.

Зазначається, що на тлі подій у курській області рф виникли побоювання щодо "ключового пункту транзиту газу". "У той час як російські поставки через пункт суджа поки що тривають, трейдери готуються до можливої ​​зупинки, що завдасть шкоди європейським економікам, які все ще залежать від палива. Молдова у четвер привела свій газовий сектор у стан "ранньої готовності"", - пише видання.

Літо при цьому, як вказано, було нестабільним для газового ринку Європи ще до останніх подій, на тлі того, як хвилі тепла посилили глобальну конкуренцію за скраплений природний газ, і численні виробники зіткнулися з перебоями.

"Побоювання з приводу дефіциту поставок продовжували формувати динаміку цін на газ цього тижня, - написав у замітці аналітик Rystad Energy Крістоф Хальсер. - Остання атака може поставити під загрозу поточні переговори між Азербайджаном, Україною та Європейським Союзом про продовження поставок газу через Україну після закінчення терміну дії поточної транзитної угоди наприкінці року".

"Раптова та рання зупинка стане шоком для таких країн, як Словаччина та Австрія, які, як і раніше, залежать від цих поставок і можуть побачити вищі ціни на газ для компаній та споживачів, якщо вони будуть відключені", - вказує видання.

Нідерландські ф'ючерси на найближчий місяць, європейський газовий еталон, впали на 0,6% до 39,87 євро за мегават-годину об 11:26 в Амстердамі.

Транзит газу українською ГТС триває без змін попри події біля суджі в курській області рф - оператор09.08.24, 12:29

Популярні

Новини по темі

На Черкащині відбулася наймасовіша висадка півоній

 • 15081 переглядiв