top-diplomat-kitayu-zaklikav-yes-rozyasniti-svoyu-pozitsiyu-schodo-partnerstva

Топ-дипломат Китаю закликав ЄС "роз'яснити" свою позицію щодо партнерства

 • 315292 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Європейський Союз має ще більше "роз'яснити" свою позицію щодо свого стратегічного партнерства з Пекіном, заявив головний дипломат Китаю Ван Ї очільнику зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепу Боррелю, слова якого наводить МЗС Китаю, пише УНН.

Деталі

"Сторона ЄС має додатково прояснити позицію щодо стратегічного партнерства між двома сторонами та сприяти розвитку відносин між Китаєм та ЄС на існуючій основі", - цитують у МЗС Китаю у суботу слова Вана.

Китай і ЄС повинні зміцнювати зв'язки, зміцнювати взаємну довіру і поглиблювати співпрацю, і блок не повинен «вагатися», не кажучи вже про те, щоб заохочувати відступ у словах та справах, сказав Ван Боррелю у п'ятницю в кулуарах регіональних зустрічей у Джакарті.

Під час зустрічі з Боррелем Ван закликав обидві сторони остерігатися політизації та інструменталізації економічних питань та використання терміну «зниження ризиків» як ще одного терміну для «роз'єднання і розриву ланцюжків».

За словами Вана, між Китаєм та ЄС немає фундаментального конфлікту інтересів.

Боррель у своєму пості у Twitter назвав свої переговори з Ваном щодо управління відносинами між ЄС та Китаєм «конструктивними» та «поглибленими».

Доповнення

Запуск всеосяжного стратегічного партнерства між ЄС та Китаєм у 2003 році обіцяв вивести зв'язки за межі торгівлі та інвестицій, вказує Reuters. Але з 2019 року блок із 27 країн називає Китай «економічним конкурентом» та «системним суперником», а тісні відносини Пекіна з москвою після вторгнення росії до України посилюють обережність.

Минулого місяця лідери ЄС взяли на себе зобов'язання зменшити залежність регіону від Китаю та обговорили, як знайти баланс між «зниженням ризиків» та співробітництвом у таких галузях, як зміна клімату. У березні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що посилення позиції Китаю вимагає від Європи «усунення ризиків» як в економічному, так і в дипломатичному плані.

Єврокомісія також закликає членів ЄС погодитися на суворіший контроль за експортом та витоком технологій військового призначення «країнами, які викликають стурбованість».

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    росіяни вдарили по Харківщині, є загиблий та поранений

     • 295376 переглядiв

    З окупованого Севастополя повідомили про серію вибухів

     • 521843 переглядiв