ukenru
tomu-khto-perezhiv-obstrili-dostatno-pochuti-grim-yak-dopomogti-rozgublenim-lyudyam-na-vulitsi-rozpovila-persha-ledi

"Тому, хто пережив обстріли, достатньо почути грім": як допомогти розгубленим людям, розповіла перша леді

 • 141473 переглядiв

КИЇВ. 23 травня. УНН. Дружина Президента Олена Зеленська розповіла, як можна допомогти розгубленим дорослим та дітям на вулиці у воєнний час - підійти і заговорити, пише УНН.

Цитата

"Доросла людина або ж дитина блукає сама на вулиці. Вигляд у неї безпомічний та розгублений. Просить про допомогу чи навпаки не може говорити. Усе це — ознаки дезорієнтованості, психоневрологічного розладу, який може виникнути через шок. А тому, хто пережив обстріли, для цього інколи достатньо почути травневий грім", - написала перша леді у Telegram, розповівши, що можна зробити у такій ситуації.

Як допомогти такій людині

Зі слів Олени Зеленської, поради наступні:

  • Встановіть контакт, залучіть людину до взаємодії. Скажіть: «Кивніть, якщо мене чуєте», «Мене звати (назвати своє ім’я). Як звуть вас?». До дитини: «Як звати твою маму, тата, брата?», «Я зараз стискаю твою руку, стисни у відповідь мою».
  • Скажіть, що людина не сама, ви їй будете допомагати. Приміром: «Я тут», «Я поруч», «Ми разом».
  • Активуйте раціо. Зверніться до людини по імені та запитайте, який сьогодні день, число, місяць, що сталося, чи є поблизу рідні, адресу, телефон.
  • Поверніть зв’язок із реальністю. Опишіть довкілля та подальші дії. Наприклад, якщо неподалік пролунав вибух, спокійно скажіть: «Поруч вибухнув снаряд, нам треба встати і йти в укриття».
  • Якщо людина доросла, поверніть їй самостійність. Важливо, щоб вона робила те, що може сама. Використовуйте замість прохань наказовий спосіб. Спокійно скажіть «Налий собі води та випий», «Візьми дитину за руку».

"Кваліфіковано допомогти людині, яка перебуває у такому стані, можуть лише лікарі-психіатри або психологи. Але ви можете надати первинну психологічну підтримку та допомогти знайти близьких", - зауважила при цьому дружина Президента, вказавши, до кого можна звернутися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бий, біжи, замри": психолог розповіла, як дорослі реагують на війну та як зберігати спокій під час бойових дій

Українські Національні Новини

Суспільство