teleskop-dzheymsa-vebba-viyaviv-pilovu-buryu-za-mezhami-nashoyi-sonyachnoyi-sistemi

Телескоп Джеймса Вебба виявив пилову бурю за межами нашої Сонячної системи

 • 342087 переглядiв

КИЇВ. 27 березня. УНН. На планеті за межами нашої Сонячної системи вперше спостерігалася бурхлива пилова буря, яку зафіксував телескоп Джеймса Вебба, передає УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Пилова буря була виявлена на екзопланеті, відомою під назвою VHS 1256b, яка знаходиться приблизно за 40 світлових років від Землі.

Частинки пилу на ній є силікатами - це дрібні зерна, що містять кремній та кисень і становлять основу більшості гірських мінералів.

Але шторм, який зафільмував Вебб, це не зовсім те явище, яке можна спостерігати, наприклад, в пустельному посушливому регіоні нашої планети. Це скоріше кам'янистий туман.

"Це ніби ви взяли піщинки, але набагато дрібніше. Ми говоримо про силікатні зерна розміром із частки диму", — пояснила професор Бет Біллер з Единбурзького університету.

"Це захоплююче, тому що показує, наскільки хмари на іншій планеті можуть відрізнятися від хмар водяної пари, які присутні на Землі", - сказав професор Біллер.

Доповнення

Для фіксування явища телескоп Вебб використовував свій прилад середнього інфрачервоного діапазону (Miri), частково побудований у Великобританії, і спектрометр ближнього інфрачервоного діапазону.

"JWST - єдиний телескоп, який може вимірювати всі ці молекулярні та пилові характеристики разом", - сказав професор Джилліан Райт, який керує Центром астрономічних технологій Великобританії STFC.

Вчені сподіваються, що зможуть в майбутньому визначити, чи є на деяких екзопланетах умови, які підходять для життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провідний спеціаліст з озону попередила про нові можливі кліматичні "сюрпризи"

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Голова МАГАТЕ Гроссі приїде з візитом на ЗАЕС

     • 284141 переглядiв

    Окупанти двічі обстріляли Чернігівщину

     • 323617 переглядiв