systemy-ppo-tekhnika-ta-finansova-pidtrymka-u-minoborony-pidbyly-pidsumky-samitu-nato-dlia-ukrainy

Системи ППО, техніка та фінансова підтримка: у Міноборони підбили підсумки саміту НАТО для України

 • 81776 переглядiв

На саміті НАТО Україна отримала від партнерів значну військову допомогу, включаючи найсучасніші системи протиповітряної оборони, боєприпаси та обладнання для посилення своєї обороноздатності проти російської агресії.

За результатами Саміту НАТО Україна отримає декілька новітніх систем ППО, боєприпаси та різноманітну військову техніку від партнерів. Про це йдеться в заяві Міноборони України, передає УНН.

Деталі 

Зазначається, що на 75-му ювілейному саміті НАТО у Вашингтоні українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським провела низку важливих зустрічей з міжнародними партнерами, досягнувши значних результатів для зміцнення обороноздатності України.

Зокрема, Україна отримає 5 новітніх батарей ППО, включаючи 4 батареї Patriot та 1 батарею Samp/T від США, Німеччини, Румунії, Нідерландів та Італії. Додатково США, Канада, Норвегія, Іспанія, Великобританія та інші союзники нададуть десятки тактичних систем ППО: NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та Gepard

- розповів міністр оборони України Рустем Умєров.

Не міг стати проривом щодо членства: політологи підбили підсумки та вказали на успіхи саміту НАТО для України12.07.24, 16:46

Загалом, за словами Рустема Умєрова, в рамках підписаних двосторонніх договорів на найвищому рівні, Україна отримає як військової, так і фінансової допомоги на сотні мільйонів доларів.. Зокрема:

  • США: новий пакет військової допомоги на 225 мільйонів доларів, що включає систему Patriot та ракети для неї, ракети для NASAMS, артилерійські боєприпаси та протитанкові ракети.
  • Норвегія: надасть запчастини для гелікоптерів Sea King, 6 літаків F-16 та 1 мільярд норвезьких крон (93 мільйони доларів) для фінансування систем ППО. Це вагома підтримка.
  • Канада: новий пакет допомоги на 500 мільйонів канадських доларів (366 мільйонів доларів).
  • Австралія: найбільший пакет військової допомоги з початку повномасштабного вторгнення вартістю 250 мільйонів австралійських доларів (169 мільйонів доларів).
  • Нідерланди: 300 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для винищувачів F-16.
  • Данія: профінансувала виробництво 18 артилерійських систем Богдана, ставши першою країною НАТО, яка напряму фінансує українське виробництво зброї та боєприпасів.
  • Литва: надала антидронові системи та патрони 5.56x45. Загальна вартість допомоги від Литви з початку російського вторгнення становить 1 мільярд євро.
  • Велика Британія: планує виділяти 3 мільярди фунтів стерлінгів щорічно на військову підтримку України до 2030/31 років.
  • Нова Зеландія: новий пакет військової допомоги вартістю 6 мільйонів новозеландських доларів (3,68 мільйона доларів).
  • Німеччина: передала новий пакет військової допомоги, який включає систему ППО Patriot, перехоплювачі, артилерійські снаряди, дрони, військово-інженерні машини та інше обладнання.

Триває робота щодо консолідації підтримки України: Сирський прокоментував результати саміту НАТО12.07.24, 18:36

Окрім того, за словами Рустема Умєрова, група International Fund for Ukraine (IFU), яка об’єднує 9 країн (Велика Британія, Нідерланди, Австралія, Данія, Ісландія, Литва, Нова Зеландія, Норвегія, Швеція), заявила про розміщення нового контракту на закупівлю 120 тисяч 152 мм артилерійських боєприпасів вартістю 300 мільйонів фунтів стерлінгів.

Дякуємо нашим міжнародним партнерам за підтримку та солідарність. Разом ми зміцнюємо обороноздатність України та наближаємо перемогу над російським агресором

- підсумував міністр оборони України.

Нагадаємо

11 липня 2024 року на Вашингтонському саміті НАТО лідери 21 країни, а також представники Європейського Союзу, уклали і підписали Український договір з метою підтримки та забезпечення безпеки України в умовах агресії рф.

Володимир Омельченко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    У МАГАТЕ засудили ракетну атаку рф по “Охматдиту”

     • 70198 переглядiв