ukenru
suschenka-zasudili-do-koloniyi-suvorogo-rezhimu-za-sprobu-diznatisya-pro-nastup-dnr

Сущенка засудили до колонії суворого режиму за спробу дізнатися про наступ "ДНР"

 • 13448 переглядiв

КИЇВ. 5 червня. УНН. Московський міськсуд засудив журналіста Романа Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму за спробу дізнатися про наступ самопроголошеної "ДНР" на Маріуполь, передає УНН з посиланням на "Комерсант".

За даними видання, відповідне звинувачення журналістові пред'явили в тому числі за спробу з'ясувати можливість нового наступу на Маріуполь з боку бойовиків так званої "ДНР".

Роман Сущенко стверджував, що до шпигунства не причетний та займався тільки журналістикою.

Захист засудженого розраховує, що його обміняють на арештованого головного редактора "РІА Новини Україна" Кирила Вишинського.

Оскільки справа Сущенка була засекречено, в суді було оголошено лише вступну та резолютивну частини вироку. З них випливало, що журналіст був визнаний винним в скоєнні злочину, передбаченого ст. 276 КК РФ (шпигунство), і засуджений до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Сущенко зустрів рішення суду спокійно, не вимовивши ні слова. Лише коли головуючий Олег Музиченко поцікавився у засудженого, чи зрозумілий йому вирок, коротко відповів: "Так".

За даними видання, слідство ФСБ вважає, що свою відпустку Сущенко, який прилетів у вересні 2016 року з Парижа в Москву до двоюрідного брата, використовував не тільки для зустрічі з родичем, але і для збору інформації. Нібито випускник військового училища Сущенко, який мав звання полковника, працював на українську розвідку під прикриттям журналіста. Його, за версією слідства, цікавили структурні подробиці Росгвардіі.

Крім того, Сущенко, як вважають в ФСБ, намагався з'ясувати у колишніх російських військових, чи можливий новий наступ "ДНР" на Маріуполь.

Як вважають знайомі журналіста, ФСБ було заздалегідь відомо про його військове минуле, що і послужило приводом для встановлення за Сущенком спостереження.

Нагадаємо, Московський міський суд засудив українського журналіста Романа Сущенка до 12 років у колонії суворого режиму.

Адвокат розраховує на те, що Романа Сущенка зможуть обміняти на керівника "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського. Фейгін зазначив, що захист Сущенка не вірить у можливість його помилування, скоріше, можливий його обмін.

Як повідомляв УНН, Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту сприяти звільненню та поверненню в Україну українського політв’язня Романа Сущенка. У МЗС заявили, що нехтування Росією основоположних прав людини свідчить про необхідність посилення міжнародного тиску.

Українські Національні Новини

Політика