ukenru
suputnik-nasa-zafiksuvav-skupchennya-pulsuyuchikh-chervonikh-gigantskikh-zirok

Супутник NASA зафіксував скупчення пульсуючих червоних гігантських зірок

 • 25756 переглядiв

КИЇВ. 5 серпня. УНН. Використовуючи спостереження з супутника NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), астрономи визначили безпрецедентне скупчення пульсуючих червоних гігантських зірок по всьому небу, інформує УНН.

Деталі

TESS в першу чергу "полює" за світами за межами нашої сонячної системи, також відомими як екзопланети. Але його чутливі вимірювання зоряної яскравості роблять TESS ідеальним для вивчення зіркових коливань - галузі досліджень, званої астерсейсмологією.

Прямо під поверхнею зірок, таких як Сонце, гарячий газ піднімається, охолоджується, а потім опускається, де він знову нагрівається, як каструля з киплячою водою на гарячій плиті. Цей рух створює хвилі, змінюється тиск - звукові хвилі, які взаємодіють одна з одною, в кінцевому підсумку викликаючи стійкі коливання з періодами в кілька хвилин, які викликають легкі зміни яскравості. Для Сонця ці коливання становлять кілька частин на мільйон. Гігантські зірки з масою, подібної сонячній, пульсують набагато повільніше, і відповідні зміни яскравості можуть бути в сотні разів більше.

Коливання на Сонці були вперше виявлені в 1960-х роках.

Коли зірки, схожі за масою на Сонце, перетворюються в червоних гігантів, на передостанній фазі зіркового життя їх зовнішні шари розширюються в 10 або більше разів. Ці величезні газові оболонки пульсують з довшими періодами і більшою амплітудою, що означає, що їх коливання можна спостерігати у більш слабких і більш численних зірок.

Супутник NASA для дослідження транзитних екзопланет (TESS) сфотографував близько 75% неба під час своєї дворічної основної місії.

Українські Національні Новини

Новини Світу