sud-vyznav-poterpiloiu-spivzasnovnytsiu-banku-konkord-yuliiu-sosiedku-u-pravi-proty-dyrektora-yurdepartamentu-nbu-zymy

Суд визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у справі проти директора юрдепартаменту НБУ Зими

 • 69004 переглядiв

Шевченківський суд Києва визнав Юлію Сосєдку потерпілою у справі проти директора юрдепартаменту НБУ Олександра Зими. Справа стосується рекомендації НБУ відкликати позови 'Конкорду' на 63,5 млн грн.

Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у кримінальному провадженні щодо ймовірного зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, директором юридичного департаменту Національного банку України Олександром Зимою.

Як повідомляв УНН, кримінальна справа стосується листа Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Олександра Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані "Конкордом" проти НБУ. У документі йшлося про чотири позови банку "Конкорд" до НБУ, у яких банк вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

У рішенні суду вказано, що Юлія Сосєдка зверталася з заявою до слідчого Територіального управління ДБР у м. Київ із заявою про визнання її потерпілою у кримінальному провадженні проти Зими, однак слідчий у її задоволенні необґрунтовано відмовив.

Враховуючи, що даною ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва постанова слідчого першого відділу Територіального управління ДБР, розташованого в м. Києві, Литвиненка Д.П. про відмову у визнанні потерпілим … скасована, то Сосєдка Ю.В. являється потерпілою у кримінальному провадженні від 28.12.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, з моменту подання заяви про залучення потерпілою, тобто з 22.02.2024

Додамо

Член Національної асоціації адвокатів Олександр Золотухін вважає, що Зима знаходився у прямому конфлікті інтересів, коли давав рекомендації Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відкликати позови банку "Конкорд" проти НБУ, подані ще до початку процедури його ліквідації.

Нагадаємо

Минулого року вперше в Україні під ліквідацію і позбавлення ліцензії потрапили не лише банки-банкрути, а й прибуткові установи - ідеться про банк "Конкорд". Процес позбавлення банківської установи ліцензії відбувається без суду. Звісно, власники, акціонери банків можуть оскаржувати рішення регулятора - НБУ, уже після ухвалення ним рішення про ліквідацію банку, однак, загалом процес виведення банківської установи з ринку, якщо він запущений, є безповоротним. 

Окрім того, в Україні не урегульовано питання проведення ліквідації прибуткового банку. Як заявляла співвласниця банку "Конкорд" Олена Сосєдка, на момент оголошення регулятором рішення про ліквідацію банку високоліквідних активів у фінустанові вистачало, аби провести всі необхідні виплати за 2-3 тижні. Але процес ліквідації банку жорстко зарегульовано законодавчо і загалом може тривати до трьох років.

Популярні

Новини по темі

Зеленський оглянув відновлення Дергачів на Харківщині

 • 23507 переглядiв