sud-pidtverdyv-shcho-pryvatbank-ne-povernut-kolyshnim-vlasnykam

Суд підтвердив, що ПриватБанк не повернуть колишнім власникам

 • 30282 переглядiв

Господарський суд Києва постановив, що ПриватБанк не буде повернутий колишнім власникам після спроби ексакціонера Геннадія Боголюбова подати позов до суду. Суд послався на закони, які унеможливлюють скасування державного придбання банку в 2016 році.

Господарський суд Києва підтвердив неможливість повернення державного ПриватБанку колишнім власникам.  Справа була відкрита за позовом колишнього акціонера банку Геннадія Боголюбова. Про це УНН повідомляє із посиланням на пресслужбу НБУ.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27 листопада 2023 року закрито провадження у справі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку, внаслідок яких держава набула у власність 100% акцій банку в грудні 2016 року, та зобов’язання повернути колишньому акціонеру у власність акції банку

- йдеться у повідомленні НБУ.

Деталі

Справа була відкрита за позовом колишнього акціонера ПриватБанку Геннадія Боголюбова до НБУ, Кабміну, міністерства фінансів, ПриватБанку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Боголюбов намагався в судовому порядку повернути у власність акції ПриватБанку та оскаржити договір купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку, внаслідок якого держава набула у власність 100% акцій Приватбанку та витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд грн.

За словами начальника управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктора Григорчука, суд закрив провадження у справі на підставі норм Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності" № 590-ІХ. Відповідно до цього закону провадження з такими позовними вимогами підлягають закриттю.

Позивач сформував такі позовні вимоги, наслідком задоволення яких є повернення йому акцій банку, однак закон це прямо забороняє, що й констатував суд.

- зазначається у повідомленні.

Григорчук також нагадав, що відповідно до статті 41 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" після укладення договору купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку та їхньої передачі інвестору держава як інвестор не може бути позбавлена права власності на придбані нею акції банку та такі акції не можуть бути витребувані на користь попереднього власника.

Нагадаємо

15 листопада Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про незаконність націоналізації ПриватБанку. Провадження у справі про оскарження рішення закрили. 

Довідково

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку 18 грудня 2016 року. 

Тетяна Краєвська

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Суд підтвердив, що ПриватБанк не повернуть колишнім власникам

     • 30282 переглядiв

    Ілон Маск прибув до Ізраїлю

     • 28656 переглядiв

    Під Мелітополем партизани підірвали автівку кадирівців

     • 31905 переглядiв

    До Києва прибула віцепрезидент Єврокомісії

     • 28289 переглядiв