sud-areshtuvav-zerno-na-terminali-olimpeks-u-spravi-pro-ukhyliannia-podatkiv-na-sumu-ponad-80-mln-hrn

Суд арештував зерно на терміналі "Олімпекс" у справі про ухиляння податків на суму понад 80 млн гривень

 • 14407 переглядiв

Суд наклав арешт на понад 33 000 тонн кукурудзи, 11 000 тонн пшениці та іншого зерна, що зберігалося на терміналі "Олімпекс" в Одеській області, в рамках кримінальної справи за фактом ухилення від сплати податків на суму майже 81 млн грн.

Шевченківський районний суд Києва арештував зерно, яке зберігалося на зерновому терміналі "Олімпекс" в Одеській області в рамках кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків на суму майже 81 млн грн, повідомляє УНН.

"Клопотання прокурора – задовольнити частково. Накласти арешт на майно, вилучене 7 червня 2024 року на зерновому терміналі ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл", теперішнє місце здійснення господарської діяльності ТОВ "Аттолло Гранум"…", - йдеться в ухвалі суду.

Зокрема слідчий суддя арештував товарно-транспортні накладні експортера ТОВ "Афторкс" та замовника ТОВ "Тріпл Трейдінг" на 18 аркушах. Крім того, під арешт також потрапили 29 морських контейнерів, заповнених пшеницею, понад 33 тис. тонн кукурудзи та понад 11 тис. тонн пшениці.

У рішенні суду вказано, що під час засідання детектив Бюро економічної безпеки зазначив, що транспортування зерна на термінал "Олімпекс" здійснює ДП "Степове". За його словами, під час обшуку керівник ТОВ "Аттолло Гранум" відмовився надавати документи, які б підтверджували право власності на продукцію.

Водночас, за даними слідства, директор ТОВ "Афторкс" є фіктивним, оскільки за грошову винагороду перереєстрував товариство на своє ім`я і фактично відношення до господарської діяльності підприємства не має.

Детектив вважає, що службові особи ТОВ "Аттолло Гранум" навмисно не надали інформацію про власників вилученої продукції, хоча мали листування з особою, яка контролює ДП "Степове".

Адвокат ТОВ "Аттолло Гранум" під час засідання повідомив, що першим власником сільськогосподарської продукції була компанія, що належить одеським бізнесменам Сергію Грозі та Володимиру Науменко "Ферко", проте підтверджуючих документів захисник надати не зміг.

У своєму рішенні слідчий суддя зазначив, що враховує той факт, що кримінальне провадження не обмежується подіями 2021-2023 років, а стосується в тому числі обставин вчинення невстановленими особами, використовуючи реквізити "ризикових" суб`єктів господарської діяльності: ТОВ "Афторкс", ТОВ "Тріпл Трейдінг", ТОВ "ТЕО" в період 2024 року по теперішній час безпідставного внесення до офіційних документів недостовірних відомостей щодо виробника та/або постачальника сільськогосподарської продукції з метою їх приховування, тобто вчинення дій, спрямованих на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та сприянні у такому ухиленні суб`єктам господарської діяльності - виробникам та/або постачальникам сільськогосподарської продукції.

Зазначається, що вказані дії призвели до ухилення від сплати податків у сумі 80 921 808 грн.

Додамо

Бюро економічної безпеки розслідує три кримінальні провадження, що стосуються сірого експорту зернових культур із зернового терміналу "Олімпекс". За даними правоохоронців, найпоширенішою схемою такого ухилення від сплати податків на десятки мільйонів гривень є купівля зерна, що не має документів про походження, за готівку та подальше його вивезення за кордон за допомогою реквізитів "ризикових" або підставних компаній.

Одним із яскравих прикладів сірого експорту є кримінальні справи, які стосуються сірого експорту із зернового терміналу "Олімпекс" у 2021-2023 роках, коли ним активно керували одеські бізнесмени Сергій Гроза та Володимир Науменко.

Зокрема, у січні 2021 року правоохоронців зацікавила низка компаній, які займаються експортом зерна і пов'язані з агрохолдингом GNT Group Сергія Грози та Володимира Науменка. ТОВ "Ферко", ТОВ "Металзюкрайн Корп ЛТД", ТОВ "Зерновий Перевантажувальний Комплекс "Інзерноекспорт" та підприємство "Вторметекспорт", що належать до GNT Group, активно використовували реквізити "ризикових" підприємств для проведення експортних операцій. Під час розслідування територіальне управління БЕБ в Одеській області виявило щонайменше три таких "ризикових" підприємства: ТОВ "АУТСТАФФ 19", ТОВ "АЛІСЕНТА ТРЕЙД" і ТОВ "СОЛТЕК ПРОДАКТ". Крім того, слідство встановило, що експортоване зерно зберігалося, зокрема, на складах ТОВ "Олімпекс Купе Інтернешнл", яке теж підконтрольне Грозі та Науменку.

За результатами розслідування правоохоронці виявили, що жодне зі згаданих "ризикових" підприємств не має підтверджень придбання зернових, які планувалося експортувати, - а це понад 2 тисячі тонн кукурудзи, ячменю, пшениці (це тільки те, що було виявлено правоохоронцями під час обшуків). Крім того, всі ці підприємства порушували вимоги фінансової та податкової звітності, демонстрували нульову прибутковість, занижували податок на прибуток.

Лише в межах цього кримінального провадження, за підрахунками правоохоронців, компанії Грози та Науменка завдали державі збитків на суму майже 37,5 млн грн. При цьому експортером "сірих" зернових було ТОВ "Агірос", що належить відомому контрабандисту Вадиму Альперіну, проти якого РНБО запровадила санкції 2021 року і якого позбавили українського громадянства. А відвантажувала  ці зернові, за даними ЗМІ, ще одна підконтрольна Грозі та Науменку компанія "Аттолло Гранум". 

Наразі це кримінальне провадження ще розслідується.

Ще одне кримінальне провадження, у якому фігурує компанія Грози та Науменка ТОВ "Олімпекс Купе Інтернешнл", розслідує територіальне управління БЕБ міста Києва. Воно відкрите роком пізніше, у 2022-му, проте також стосується "сірого" експорту зернових.

Справу розслідують за статтями про ухилення від сплати податків, підробку документів для державних реєстрів, легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом і незаконне поводження зі зброєю або боєприпасами.

Схема, за якою діяла компанія Грози і Науменка, ідентична тій, що використовувалася раніше, відрізняються лише назви фіктивних компаній, та й то не всі. У ній, зокрема, фігурує згадане вже в іншому кримінальному провадженні ТОВ "АУТСТАФФ 19". 

Крім цієї компанії вони також використовували "ризикові" підприємства "ЕКСПРЕС ВСІ" та "АГРОТРАНС-ГРУП". З їхньою допомогою, за даними слідства, з терміналу зникло щонайменше 40 тис. т зернових та олійних у 2023 році.  Крім того, детективи БЕБ вважають, що злочинна діяльність, пов'язана з ухиленням від сплати податків через сірий експорт зернових, на терміналі "Олімпекс" триває.

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Німеччина виділяє 10 млн євро на відновлення "Охматдиту"

     • 35856 переглядiв