ukenru
strati-katuvannya-nezakonne-uvyaznennya-hrw-zafiksuvala-voyenni-zlochini-okupantiv-na-pivnochi-ukrayini

Страти, катування, розстріли: HRW зафіксувала воєнні злочини окупантів на півночі України

 • 129467 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Правозахисна організація Human Rights Watch зафіксувала факти воєних злочинів російських окупантів, які контролювали більшу частину Київської та Чернігівської областей з кінця лютого до березня 2022 року. Зокрема, це страти, розстріли та катування мирних жителів, повідомляє УНН.

Деталі

У 17 селах і невеликих містах Київщини та Чернігівщини, які відвідали спеціалісти HRW з 10 квітня по 10 травня, організація розслідує 22 явні страти без надзвичайних обставин, 9 інших незаконних вбивств, 6 можливих насильницьких зникнень та 7 випадків катувань. 21 мирний житель описав незаконне ув'язнення в нелюдських і принизливих умовах, йдеться у звіті.

Організація опитала 65 осіб, серед яких колишні ув’язнені, постраждалі від тортур, сім’ї жертв та інші свідки. Крім того, HRW дослідила речові докази, а також фотографії та відео з місць, де відбувалися ймовірні злочини.

Цитата

“Чисельні звірства російських військ, які окупували частини північно-східної України на початку війни, є огидними, незаконними та жорстокими. Ці зловживання цивільними особами є очевидними військовими злочинами, які слід негайно та неупереджено розслідувати”, – сказав Георгій Гогія, заступник директора Human Rights Watch у Європі та Центральній Азії.

За словами мирних жителів, окупанти утримували їх днями або тижнями в брудних і задушливих умовах з невеликою кількістю їжі та води або без їжі, без доступу до туалетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імітували страту та обговорювали, як вбиватимуть: розслідування звірств росіян у Бучі

У Ягідному орки утримували у підвалі шкільного будинку протягом 28 днів понад 350 жителів села, серед яких було щонайменше 70 дітей, 5 з них немовлят. Там було мало повітря чи місця, щоб лягти, і людям доводилося використовувати відра для туалетів, йдеться у звіті.

У Димері окупанти, повідомляють HRW, утримували кілька десятків людей протягом кількох тижнів у кімнаті міського заводу з виготовлення вікон, з невеликою кількістю їжі та води та відрами для туалету. Чоловікам зав’язали очі та закували їх у наручники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На трасі Мотижин-Ясногородка на Київщині виявили тіла 37 цивільних - WSJ

Human Rights Watch задокументувала сім випадків катувань, під час яких орки били затриманих, застосовували електрошок або проводили імітаційні страти, щоб змусити їх надати інформацію. Також організація повідомляє про дев'ять випадків, коли російські війська обстрілювали й вбивали мирних жителів без очевидного військового виправдання.

Раніше

Правоохоронці працюють над створенням 3D-карти злочинів, скоєних ворогом у Бучі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський про знищення древнього Чернігова: Русь не руйнувала б себе саму, з нею це робили чужинці

Українські Національні Новини

Кримінал та НП