ukenru
strategiya-ekonomichnogo-rozvitku-donbasu-bazuvatimetsya-na-rozvitku-gromad-minreintegratsiyi

Стратегія економічного розвитку Донбасу базуватиметься на розвитку громад - Мінреінтеграції

 • 17602 переглядiв

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Стратегія економічного розвитку Донецької і Луганської областей концентруватиметься передусім на потребах людей та територіальних громад, в яких вони живуть. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Економічний розвиток Донбасу не можливий без розвитку громад, які, зокрема, знаходяться безпосередньо на лінії розмежування з непідконтрольними уряду територіями. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій готує Стратегію економічного розвитку Донецької і Луганської областей, підконтрольних уряду, де будуть відображені пропозиції громад, які безпосередньо там живуть", - заявив перший заступник міністра Мінреінтеграції Ростислав Замлинський.

За його словами, Стратегія економічного розвитку Донецької і Луганської областей включатиме розвиток областей трьома шляхами: шляхом створення умов залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій, фінансування розвитку за рахунок державного бюджету та за рахунок міжнародних донорів та організацій. В центрі уваги – люди.

Так, стратегія орієнтуватиметься на створенні комфортних умов для населення та збільшення робочих місць. Основою економічного зростання повинні стати місцеві громади. Логіка стратегії – створити привабливі умови для бізнесу, який за рахунок сплати податків забезпечить сталий розвиток громад.

"Території вздовж лінії розмежування - це не території кризи, а нового розвитку, нових можливостей. Ця стратегія буде реалізовуватися в Луганській та Донецькій областях на підконтрольній уряду території, спочатку у громадах вздовж лінії розмежування, а потім в усіх інших населених пунктах на підконтрольній уряду території України. Одразу після деокупації тимчасово окупованих територій України та відновлення там роботи українських органів влади та органів місцевого самоврядування ми впроваджуватимемо ці механізми і там", - додав Замлинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінреінтеграції розповіли, як отримати компенсацію за зруйноване житло на Сході України

Він наголосив, що Стратегія передбачатиме зміну в Донецькій та Луганські областях системи контролю з боку держорганів на функцію добровільного страхування відповідальності власників бізнесу, страхування політичних та військових ризиків для інвесторів, перерозподіл частки податкових надходжень між державним та місцевими бюджетами, звільнення бізнесу від сплати ПДВ та ввізного мита на обладнання, систему компенсації частини ЄСВ та ПДФО, заміну податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал.

"Це своєрідний економічний експеримент. Якщо ці речі там вийде реалізувати, то можна буде це пропонувати впроваджувати на території всієї України. Донбас може стати своєрідним центром інноваційного розвитку", - вважає Замлинський.

Окрім цього у Стратегії буде запропоновано можливість диверсифікації економіки шахтарських монофункціональних міст, розширення механізмів залучення соціально відповідального бізнесу та розвиток міжрегіональної галузевої виробничої кооперації, зокрема поглиблення зв’язків Луганської та Донецької областей з підприємствами інших регіонів.
Додається, що завершити розробку концепції планується восени цього року.

Нагадаємо, віце-прем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков заявляв, що щоб наблизити мир і деокупацію, необхідно реалізувати кращий варіант майбутнього на підконтрольній території Донбас.

Українські Національні Новини

Політика