ukenru
stoltenberg-nato-ukhvalilo-rishennya-pro-vkhodzhennya-ukrayini-ta-gruziyi-ale-terminiv-ne-vstanovleno

Столтенберг: НАТО ухвалило рішення про входження України та Грузії, але термінів не встановлено

 • 38302 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. НАТО ухвалило рішення про прийняття України та Грузії, але не встановлювало термінів прийому. Про це заявив в опублікованому в п'ятницю в газеті La Repubblica інтерв'ю Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, пише УНН.

Цитата:

"Україна вже подала заявку на членство, і ми вирішили працювати над цим. Підтримувати її у реформах, у модернізації збройних сил за нашими стандартами. Зрозуміло, що ми відчинені. У 2008 році ми встановили, що Україна та Грузія стануть членами, але не (встановили - ред.) коли", - сказав Столтенберг.

Деталі

Однак, зі слів Генсека НАТО, основний меседж тепер інший: "питання членства стосується України та 30 союзників пакту".

"Натомість росіяни хотіли б угоди, яка має обов'язкову силу, яка перешкоджає розширенню НАТО. Це було б порушення наших принципів щодо самовизначення народів. Українці, фіни чи шведи повинні мати право самостійно вирішувати, чи приєднатися і коли. Росіяни не можуть втручатися. Вони хочуть відновити якийсь вплив, зарезервований для великих держав. Але це не та Європа, у якій я хотів би жити. Європейські держави вільні та незалежні", - додав він.

Столтенберг вказав при цьому, що "зараз на порядку денному реформи, допомога Україні". "Повторюю: зараз йдеться про російську агресію, а не про все інше. Вони окупували частину України, Крим, вони контролюють Донбас через підтримку сепаратистів, а потім намагаються змусити нас прийняти юридично обов’язковий договір, який порушує національний суверенітет. Це ключове питання", - зазначив він.

Доповнення

Росія і Захід зайняли безкомпромісну позицію під час переговорів цього тижня, щоб обговорити напруженість навколо України. У той час як Москва вимагала зупинити розширення НАТО, Вашингтон і його союзники категорично відкинули такі вимоги.

Переговори Росія-США в понеділок в Женеві і зустріч Росія-НАТО в середу в Брюсселі не змогли скоротити розрив у позиціях, хоча сторони залишили відкритою можливість для майбутніх переговорів з контролю над озброєнням і щодо способів запобігання військових інцидентів між Росією і Заходом, відзначає AP.

Переговори проходять на тлі того, як українська влада і західні партнери звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Переговори з РФ відбулися з США, НАТО і ОБСЄ - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня в Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Українські Національні Новини

Політика