ukenru
stolichna-vlada-zaboronila-budivelni-roboti-na-vulitsi-sofiyivskiy-u-tsentri-kiyeva

Столична влада заборонила будівельні роботи на вулиці Софіївській у центрі Києва

 • 14218 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Департамент охорони культурної спадщини направив припис щодо зупинення будь-яких будівельних робіт у будинку на вулиці Софіївська, 1. Про це йдеться у приписі Департаменту, передає УНН із посиланням на пресслужбу КМДА.

"Із метою захисту та збереження пам’ятки Департамент вимагає з моменту отримання припису припинити будь-які роботи, які можуть негативно позначитися на стані пам’ятки містобудування місцевого значення – "Вулиця Хрещатик"; у п’ятиденний строк після отримання припису надати до Департаменту науково-проектну та/або проектну документацію з проведення робіт", – наводить пресслужба вимогу з припису.

Також вказано, що станом на 15 жовтня 2019 року науково-проектна та/або проектна документація щодо проведення вищезазначених будівельних робіт на вул. Софіївська, 1 (1/2) у частині їх впливу на пам’ятку містобудування місцевого значення – "Вулиця Хрещатик" на погодження до Департаменту не надходила.

"Тобто наявні ознаки порушення ст. 29 Закону України "Про охорону культурної спадщини", - зазначили у КМДА.

Там також наголосили: будинок розташований на території пам’ятки містобудування місцевого значення – "Вулиця Хрещатик", у межах Центрального історичного ареалу міста Києва, в археологічній та архітектурній охоронних зонах, а також у межах охоронної (буферної) зони ансамблю споруд Софійського собору та на території пам’ятки археології національного значення – культурний шар "Міста Ярослава" ІХ-ХІІІ ст., ХІ-ХІІІ ст.

"Я не знаю, які погодження і дозволи отримувала власниця приміщення, але що стосується дотримання пам’яткоохоронного законодавства, процедура порушена. Враховуючи, що будинок розташований у межах історичного ареалу, у межах буферної зони, власниця мала погодити науково-проектну документацію щодо впливу будівельних робіт на ансамбль споруд буферної зони, на пам’ятку місцевого значення "Вулицю Хрещатик" із центральним та місцевим органом у сфері охорони культурної спадщини. Цього зроблено не було", – повідомив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Нагадаємо, раніше за фактом незаконної добудови на будинку в центрі столиці слідчі розпочали кримінальне провадження.

Сьогодні ж на Майдані Незалежності почався демонтаж скандальної надбудови.

Українські Національні Новини

Київ