ssha-zaklikayut-vvesti-sanktsiyi-proti-pivnichnogo-potoku-2-vzhe-zaraz-vitrenko-poyasniv-chomu

Вашингтон закликають ввести санкції проти “Північного потоку-2” вже зараз: Вітренко пояснив, чому

 • 21549 переглядiв

КИЇВ. 23 листопада. УНН. США повинні вводити санкції проти "Північного потоку — 2" вже зараз, щоб не дати Росії ігнорувати правила. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко під час онлайн-дискусії в Atlantic Council, пише УНН.

Цитата:

“Ми вважаємо, що санкції повинні бути введені зараз. Потім можна буде сказати, що, якщо Росія буде грати за правилами, якщо Росія припинить використовувати поставки газу як зброю, якщо Росія почне ставитися до газу як до звичайного товару, не використовуючи його для політичних переваг, військових переваг і всього такого іншого, тоді США можуть переглянути своє рішення і зняти санкції", — вважає Вітренко.

Деталі

За його словами, логічно ввести санкції саме зараз, щоб не дати Росії ігнорувати європейські правила, щоб підштовхнути РФ в "правильному напрямку", а потім можна буде зняти санкції, якщо вона змінить свою поведінку.

Він також зазначив, що, якщо через Україну не буде йти газ у ЄС, Росії легше буде почати "повномасштабну військову операцію проти України", адже російські потоки газу не постраждають.

"Вони будуть продовжувати отримувати гроші з європейського ринку, а також зрозуміють, що європейці не відчують відразу впливу такої війни. Тому що поставки газу в їхні будинки не будуть перервані", - говорить голова Нафтогазу.

Вітренко закликає ввести санкції без попередніх передумов.

"Така логічна конструкція, яку зараз, наприклад, ми чуємо від сенатора Менендеса, полягає в тому, що, дивіться, у нас буде умова, що якщо буде повномасштабна війна або якщо військова агресія посилиться, то, в принципі, будуть санкції. Це виглядає певною мірою як запрошення до такого роду військової агресії. Тому що, по-перше, я особисто не вірю, що буде легко, коли почнеться військова агресія і коли стане ясно, що газ не може йти через Україну, сказати європейцям: дивіться, хлопці, вам теж доведеться залишитися без російського газу, тому що США накладуть санкції на "Північний потік-2", — підкреслив Вітренко.

По-друге, за його словами, це означає, що Росія буде або, принаймні, може "грати в гру", шантажуючи західні країни можливим загостренням ситуації в Україні.

"Вони кажуть: окей, ми вторгнемося в Україну, і якщо ви хочете, щоб ми вели мирні переговори з Україною, то в якості умови ми скажемо: добре, але ви не повинні накладати санкції на "Північний потік-2“, і ви повинні дати нам щось ще. Тобто, по суті, це свого роду запрошення для росіян збільшити ставки у своїй військовій агресії. І тому, звичайно, Україні дуже не по собі, коли ми бачимо це відкрите запрошення Росії бути більш агресивною, відмовитися від європейських правил. І знову ж таки, повертаючись до цієї логічної конструкції сенатора Менендеса - для нас вона здається дійсно нелогічною", - додав він.

Доповнення

Голова комітету із зовнішньої політики Сенату США Роберт Менендес минулого тижня запропонував внести в оборонний бюджет пункт, що передбачає введення санкцій проти Росії в разі її вторгнення в Україну.

Згідно з поправкою, відразу після початку військових дій з боку Росії, президент США Джо Байден зобов'язаний буде затвердити перелік обмежень. Основні санкції торкнуться російських банків, державних компаній, підприємств нафтогазової галузі. Під обмеження потраплять будь-які компанії або фізособи, пов'язані з плануванням і здійсненням діяльності трубопроводу "Північний потік-2".

Що було раніше

Як повідомляв УНН, США мають намір ввести додаткові санкції через магістральний газопровід "Північний потік-2", який проходить з Росії до Німеччини.

У понеділок, 22 листопада, Держдепартамент оголосив у Вашингтоні, що санкції будуть введені щодо структури Transadria LtD, яка брала участь у будівництві трубопроводу і пов'язана з Росією, а її судно Merlin буде визнано конфіскованою власністю.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Верещук: сервісна зона КПВВ "Чонгар" буде оновлена

     • 18285 переглядiв

    В ООС застосували Javelin - в оборонному комітеті підтверджують

     • 27125 переглядiв

    В ООС застосували Javelin - в оборонному комітеті підтверджують

     • 10848 переглядiв

    Помер колишній в'язень нацистських концтаборів Ігор Маліцький

     • 20026 переглядiв