ssha-vkazuiut-na-iran-pislia-napadu-na-korabli-v-chervonomu-mori-ta-obitsiaiut-vidpovid

США вказують на Іран після нападу на кораблі в Червоному морі та обіцяють відповідь

 • 20036 переглядiв

США звинуватили Іран у санкціонуванні нападу хуситів на американський есмінець і комерційні судна в Червоному морі і розглядають можливість скоординованої міжнародної відповіді. Атаки поставили під загрозу морську безпеку і міжнародну торгівлю, а американські військові з метою самооборони збили безпілотники.

США розглядять можливість відповіді на спробу враження американського есмінця, а також трьох комерційних суден в Червоному морі, зазначаючи, що відповідна атака була здійснена хуситами Ємена та "повністю дозволена Іраном". Про це повідомляє УНН із посиланням на інформацію Центрального командування США у мережі X.

Деталі

Згідно з інформацією відомства, США пообіцяли "розглянути всі відповідні заходи реагування" після того, як внаслідок ракетної атаки з боку районів, контрольованих Хуситами в Ємені, була здійснена спроба враження трьох комерційних суден у Червоному морі, а також імовірний напад трьома безпілотниками на військовий корабель США – відповідні БПЛА,  як вказується, були збиті військовими США в порядку самооборони. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Флориді арештували колишнього посла США, звинувачують у шпигунстві на Кубу

Центральне командування США зазначає, що ці атаки представляють пряму загрозу міжнародній торгівлі та морській безпеці.

Вони поставили під загрозу життя міжнародних екіпажів, які представляють кілька країн світу. У нас також є всі підстави вважати, що ці атаки, які були здійснені хуситами в Ємені, повністю дозволені Іраном. Сполучені Штати розглядатимуть усі відповідні відповіді у повній координації зі своїми міжнародними союзниками та партнерами

- ідеться у повідомленні.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що згідно з інформацією Пентагону, військовий корабель USS Carney і кілька комерційних суден зазнали нападу в Червоному морі.

Атака почалася вчора близько 9:15 ранку за місцевим часом (06:15 за Гринвічем) з боку контрольованої хуситами Сані, столиці Ємену.

Згідно з інформацією Центрального командування, есмінець ВМС USS Carney виявив балістичну ракету, випущену з районів Ємену, контрольованих хуситами, по балкеру Unity Explorer під прапором Багамських островів: ракета влучила поблизу корабля. Невдовзі після цього "Carney" збив безпілотник, який прямував до нього, хоча неясно, чи був ціллю есмінець. Приблизно через 30 хвилин в Unity Explorer влучила ракета. Відповідаючи на сигнал лиха, "Карні" збив ще один безпілотник. Центральне командування повідомило, що Unity Explorer отримав незначні пошкодження від ракети. Два інші комерційні судна, балкери під панамським прапором "Номер 9" і "Софі II", були вражені ракетами. "Номер 9" повідомив про деякі пошкодження, але без втрат, а "Софі II" не повідомила про суттєві пошкодження, повідомило Центральне командування.

Доповнення

Речник хуситів заявив, що військово-морський флот угруповання атакував два ізраїльські кораблі. Ізраїльські військові заявили, що судна не мали зв'язку з Ізраїлем.

Довідка

Підтримувані Іраном хуси контролюють частину Ємену після того, як рух повалив уряд країни в 2014 році, спровокувавши громадянську війну, що триває.

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Луганську вночі дрони атакували нафтобазу: що відомо

     • 24907 переглядiв