ssha-ta-yevropa-obhovoriuiut-vykorystannia-zamorozhenykh-rosiiskykh-aktyviv-dlia-dopomohy-ukraini

США та Європа обговорюють використання заморожених російських активів для допомоги Україні

 • 114326 переглядiв

Адміністрація Байдена веде термінові переговори з союзниками щодо використання 300 мільярдів доларів заморожених російських активів для допомоги Україні, а також координує з G7 розробку стратегії до другої річниці вторгнення.

Адміністрація президента США Байдена дає зрозуміти, що підтримує конфіскацію на користь України понад 300 млрд доларів активів російського центробанку, які розташовані у західних країнах та були заморожені з початком повномасштабної війни в України. Про це пише The New York Times, передає УНН.

Деталі

За даними видання, зі слів високопоставлених американських і європейських чиновників, адміністрація Джо Байдена розпочала термінові переговори з союзниками про використання зморожених 300 млрд доларів російських активів.

Зазначається, що адміністрація Байдена, у координації з "Великою сімкою", почала переглядати питання щодо наявних повноважень, щоб ухвалити рішення про використання цих грошей.

Переговори між міністрами фінансів, керівниками центральних банків, дипломатами та юристами активізувалися останніми тижнями. За словами офіційних осіб, при цьому адміністрація Байдена тисне на Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони підготували стратегію до других роковин російського вторгнення в Україну.

Захід обговорює можливість використання заморожених активів російського центробанку - The Financial Times20.12.23, 11:37

Водночас координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки при Білому домі Джон Кірбі під час брифінгу 21 грудня не заперечив проведення таких переговорів.

На запитання журналіста про те, чи працюють США та ЄС разом щодо вилучення російських активів для допомоги Україні, Джон Кірбі відповів, що у довгостроковій перспективі Росія має понести відповідальність за зруйновану в Україні інфраструктуру.

Я не говоритиму конкретно про це, але загалом ми спілкувалися з багатьма нашими партнерами та союзниками щодо того, якою буде роль Росії після конфлікту у питанні відбудови всередині України у довгостроковій перспективі. Ми зараз не в тому моменті, коли можемо говорити про конкретні дії та як вони виглядатимуть. Однак, Росія зруйнувала жахливу кількість інфраструктури, забрала десятки тисяч життів в Україні й вона має понести за це відповідальність у довгостроковій перспективі

Джон Кірбі.

Нагадаємо

G7 обговорює використання заморожених російських активів для підтримки України, оскільки традиційні канали допомоги стикаються з проблемами в США та Європі.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Apple зупиняє продажі Apple Watch Series 9 і Ultra 2 в США

     • 41615 переглядiв

    У росії зростає рівень невдоволення війною ― Скібіцький

     • 29415 переглядiв

    В окупованому Бердянську пролунали вибухи

     • 36890 переглядiв