ukenru
ssha-poslablyat-nizku-ekonomichnikh-sanktsiy-proti-venesueli

США послаблять низку економічних санкцій проти Венесуели

 • 160734 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Уряд Сполучених Штатів вживає заходів для пом'якшення низки економічних санкцій щодо Венесуели, щоб стимулювати відновлення переговорів між опозицією, що підтримується США, і урядом президента Ніколаса Мадуро. Про це УНН пише з посиланням на АР.

Деталі

Зміни дозволять корпорації Chevron домовитися про ліцензію з державною нафтовою компанією PDVSA, але не бурити і не експортувати нафту венесуельського походження, повідомили Associated Press два високопоставлені урядовці США.

Крім того, Карлос Ерік Мальпіка-Флорес - колишній високопосадовець PDVSA і племінник першої леді Венесуели - буде виключено зі списку осіб, які підпадають під санкції, заявили вони. Сілія Флорес, є одним із найвпливовіших членів уряду Венесуели і постійно присутня поряд зі своїм чоловіком. Два інших її племінники ув'язнені в США за звинуваченням у змові зі збутом наркотиків.

Через кілька годин після оголошення у вівторок опозиція та уряд Венесуели визнали, що вони розпочали переговори про можливе поновлення переговорів.

Десятки венесуельців, у тому числі генеральний прокурор країни та голова пенітенціарної системи, а також понад 140 організацій, зокрема Центральний банк Венесуели, залишаться під санкціями. Міністерство фінансів продовжить забороняти операції з урядом Венесуели та PDVSA на фінансових ринках США.

Самому Мадуро в США висунуто звинувачення у змові з метою «затопити Сполучені Штати кокаїном» та використовувати торгівлю наркотиками як «зброю проти Америки».

Контекст

Уряд Венесуели призупинив переговори з опозицією у жовтні після екстрадиції до США ключового союзника Мадуро за звинуваченням у відмиванні грошей. Мадуро тоді зумовив своє повернення за стіл переговорів визволенням з-під варти бізнесмена Алекса Сааба, екстрадованого з африканської країни Кабо-Верде.

Переговори проходили у Мехіко під керівництвом норвезьких дипломатів.

Каліфорнійська Chevron – остання велика нафтова компанія США, яка веде бізнес у Венесуелі, куди вона вперше інвестувала у 1920-х роках. Її чотири спільні підприємства з PDVSA виробляли близько 200 000 барелів на день у 2019 році, але уряд США наказав в 2020 році згорнути видобуток, і з тих пір було дозволено проводити тільки необхідні роботи на нафтових свердловинах, щоб зберегти свої активи та рівень зайнятості у Венесуелі.

Додамо

Венесуела має найбільші у світі запаси нафти, однак її політичні потрясіння та економічний спад змусили за останні роки мігрувати понад 6 мільйонів людей. Близько трьох чвертей тих, хто залишився, живуть менш ніж на 1,90 долара на день, що вважається міжнародним стандартом крайньої бідності, і багато з них не мають доступу до чистої водопровідної води та електрики.

США та інші країни відмовилися визнати Мадуро після того, як звинуватили його у фальшуванні свого переобрання на пост президента у 2018 році. На його місце вони визнали Хуана Гуайдо, який був головою тодішнього опозиційного конгресу та залишається лідером Унітарної платформи.

Українські Національні Новини

Новини Світу