ukenru
ssha-konfiskuvali-iransku-naftu-na-rosiyskomu-sudni-reuters

США конфіскували іранську нафту на російському судні - Reuters

 • 110308 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Сполучені Штати конфіскували вантаж іранської нафти, що зберігався на російському судні поблизу Греції, і відправлять вантаж до США на борту іншого судна, з посиланням на три джерела, знайомі із ситуацією, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Влада Греції минулого місяця арештувала судно Pegas, що нині під іранським прапором, з 19 членами російського екіпажу на борту біля узбережжя південного острова Евбея через санкції ЄС. Афіни сказали, що судно було арештовано у межах санкцій ЄС проти рф за вторгнення в Україну. Проте пізніше судно відпустили через плутанину із санкціями щодо його власників.

Танкер, перейменований 1 березня в Lana і з 1 травня плаваючий під іранським прапором, з тих пір залишається поблизу грецьких вод. Раніше він був під прапором рф.

Джерело у міністерстві судноплавства Греції повідомило у четвер, що міністерство юстиції США "інформувало Грецію про те, що вантаж на судні — іранська нафта". "Вантаж було перевантажено на інше судно, яке було найнято США", — додало джерело, не уточнивши подробиць.

Як вказано, конфіскація була підтверджена окремим західним джерелом, знайомим із цим питанням, яке додало, що вантаж був перевантажений на танкер Ice Energy під ліберійським прапором, яким керує грецька судноплавна компанія Dynacom. Джерело в Dynacom підтвердило, що "нафта перекачувалась з судна на Ice Energy Dynacom, яке потім вирушить до Сполучених Штатів".

Ця подія сталася після того, як Сполучені Штати в середу ввели санкції проти того, що вони назвали мережею з контрабанди нафти і відмивання грошей для іранського Корпусу вартових ісламської революції, що підтримується рф, у той час як Вашингтон намагається відродити ядерну угоду з Іраном.

Державне інформаційне агентство Ірану IRNA повідомило в середу, що його МЗС викликало тимчасового повіреного у справах посольства Греції в Тегерані після конфіскації вантажу корабля, який знаходився "під прапором Ісламської Республіки Іран у грецьких водах, і він був поінформований про рішучий протест" уряду. Представники уряду Греції не змогли підтвердити цю інформацію.

Доповнення

Pegas було серед п'яти суден, включених до санкційного списку США 22 лютого - за два дні до вторгнення рф в Україну - в межах ширших санкцій проти Промсвязьбанку, банку, який Вашингтон назвав критичним для оборонного сектора рф. Російського власника судна "Трансморфлот" згодом також було поміщено під санкції - 8 травня.

Українські Національні Новини

Новини Світу