spravzhniy-skarb-pokazali-zhinochi-koshtovnosti-xi-xii-st-yaki-zberigayutsya-u-lvovi

Справжній скарб: показали жіночі коштовності XI-XII ст, які зберігаються у Львові

 • 17841 переглядiв

КИЇВ. 4 травня. УНН. У Львові показали найдавніші скарби Національного музею. Серед них - коштовні предмети з археологічних розкопок, передає УНН із посиланням на "Гал-інфо".

Ювелірне мистецтво в Україні належить до одного з найдавніших ремесел. Вироби з дорогоцінних металів та коштовного каміння в Україні відомі з кінця III-початку II тис. до н. е., коли цю землю заселяли племена, які мали спільні і доволі усталені ознаки культури. Нестача дорогого привізного золота не зупиняла майстрів, ювелірні вироби переважно виготовляли зі срібла, а також із бронзи, міді, нікелю та інших металів, часто оздоблюючи емаллю та камінням.

З часом ремісники розвивали та вдосконалювали золотничі техніки: карбування, тиснення, гравірування, чернення і позолоту, а також техніку скані, тобто виробів з найтоншого дроту. Підтвердженням цього є предмети з археологічних знахідок, що зберігаються в Національному музеї у Львові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові показали унікальні авторські писанки

Серед них – багатий і цікавий срібний скарб XI-XII ст. з Вербова на Бережанщині, в якому — прикраси, колти, ажурні защіпки тощо. Серед них — трибусинні скроневі кільця (сережки київського типу), що належали до традиційних прикрас жіночого головного убору, їх також вплітали у коси, носили на стрічках. Техніка виготовлення цих оздоб, запозичених з ювелірного мистецтва Візантії і розповсюджених у Київській землі, була дуже складною, кожну кульку виготовляли окремо з тонкого філігранного каркасу, на який напаювали складний орнамент з дрібних кульок зерні.

У вербівському скарбі знаходиться також начільна жіноча прикраса, яка складається з сорока випуклих карбованих пластинок, на кінцях заокруглених, прикрашених геометричним орнаментом, та срібні защіпки-фібули трикутної форми з пальметою в центрі, що нагадує людську постать. Фібули з антропоморфними зображеннями були на той час розповсюдженими амулетами, призначеними оберігати людину від злих духів.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Разумков пояснив, чому залишає президію під час засідання ВР

     • 22617 переглядiв

    Уряд звільнив Васильченка з посади голови ДАБІ

     • 12980 переглядiв