speku-pidzhyvyt-nova-portsiia-afrykanskoho-povitria-meteoroloh-dav-prohnoz

Спеку підживить нова порція африканського повітря: метеоролог дав прогноз

 • 12405 переглядiв

Спека в Україні ще триматиметься: з 15 по 19 липня температура в більшості регіонів сягне +33°C до +42°C через приплив африканського повітря, що потенційно зробить липень 2024 року найтеплішим липнем за всю історію спостережень, доки приблизно з 20 липня не прийде прохолодне повітря.

Відчутного послаблення спеки у найближчий час не відбудеться, на тлі того, як до місцевих факторів, що їй сприяють, додасться також нова порція африканського повітря, зазначив кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич у прогнозі для погодного сайту Meteoprog.ua, пише УНН.  

Деталі

З його слів, температура у липні з кожним днем ставала дедалі вищою внаслідок надходження повітряних мас із тропічних та субтропічних районів Північної Африки та Близького Сходу.

При цьому, за прогнозом, "до кінця другої декади липня помітного зниження температури повітря не передбачається". Ба більше, з 15 по 19 липня очікується, зі слів Кібальчича, "деяке посилення спеки та її поширення на північні та частково західні регіони України". "У цей період максимальні денні показники становитимуть +33…+38°С, у південних та центральних областях місцями +40…+42°С. Середньодобова температура, відповідно, може досягати і перевищувати +30°С, що на 6-11°С вище за кліматичну норму", - вказав метеоролог.

"Додатковому прогріву повітря у зазначені дати сприятиме одночасно кілька факторів: низька відносна вологість повітря, малохмарне небо, місцеві фізико-географічні особливості, а також синоптичні процеси з південного заходу. Виходить, що до місцевих факторів додасться також нова порція африканського повітря і, на тлі висотного субтропічного гребеня, призведе до рекордних температур у більшості областей", - ідеться у прогнозі Кібальчича.

Зауважується, що липень 2024 року може стати рекордно теплим за весь період спостережень, побивши рекорд у +42°С, що був встановлений у Луганську, у серпні 2010 року.

Поступова зміна синоптичних умов прогнозується лише з 20 липня. В Україну, за прогнозом, почне надходити свіжіше та прохолодніше повітря з районів центральної та північно-західної Європи. "Починаючи із західних та північних областей, аномальна спека відступить на схід і на початку третьої декади місяця залишить територію України. На зміну африканському повітрю до нас надійде помірна повітряна маса, тому середньодобова температура наблизиться до норми для цієї пори року", - вказано у прогнозі.

Разом із похолоданням, як зазначається, прийдуть також і довгоочікувані опади.

Спека у Києві побила три рекорди за день12.07.24, 11:07

Популярні

Новини по темі

Війська рф атакували Берислав: поранено 94-річну жінку

 • 20317 переглядiв