sobchak-nemaye-u-chornikh-spiskakh-ale-vona-mozhe-tam-opinitisya-glava-mzs-litvi

Собчак немає у "чорних списках", але вона може там опинитися - глава МЗС Литви

 • 162476 переглядiв

КИЇВ. 27 жовтня. УНН. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс пояснив, що ізраїльський паспорт дав російській журналістці Ксенії Собчак можливість приїхати до Литви та перебувати у країні протягом 90 днів за шенгенською візою. За його словами, якщо її перебування викличе певну загрозу, Собчак можуть внести у "чорний список", пише УНН з посиланням на Delfi

Цитата

"Ми підтримуємо зв'язки з відомствами, наскільки це потрібно в цих обставинах. Думаю, сьогоднішній коментар глави ДДБ (Департамент державної безпеки Литви - ред.) був важливим у плані оцінки загрози нацбезпеці. Департамент це оцінив, наразі загрози не бачить", - сказав Ландсбергіс, додавши, що наразі немає інформації, яка б підтверджувала, що Собчак все ще знаходиться в Литві.

Деталі

Глава МЗС Литви розповів, що "чорні списки" формують спільно з міжнародними партнерами, щоб "санкції були ефективними", із сусідніми країнами складають національні "чорні" списки.

"Пані Собчак не включена до санкційних списків ЄС, Великої Британії та США. Досі не було жодних передумов, які б давали юридичний привід для перевірки в суді. Це не означає, що вони не з'являться. Якщо такі передумови з'являться, людину можуть увімкнути вже і після перетину кордону, якщо ми побачимо, що людина своєю присутністю становить загрозу нацбезпеці. Рішення приймають за рекомендацією ДДБ", - повідомив він.

Ландсбергіс зауважив, що з точки зору суб'єктивної оцінки, діяльність Собчак "необов'язково сприятлива для режиму".

"Хоча вона себе позиціює як представник опозиції, ми часто бачимо, що деяка спрямованість збігається, але це суб'єктивна оцінка. Вона не завжди є підставою для включення до "чорних" списків", - підсумував міністр.

Доповнення

Собчак, популярна медійна особистість та журналіст, яка балотувалася проти путіна на президентських виборах 2018 року, є його хрещеницею. Її батько, покійний мер Санкт-Петербурга Анатолій Собчак колись був начальником путіна.

Собчак багато років брала участь у російській опозиційній політиці, хоча вона залишається фігурою, що викликає розбіжності серед критиків путіна.

Нагадаємо

26 жовтня росЗМІ повідомили, що Собчак стала підозрюваною у справі про вимагання у держкорпорації "Ростех". Їй загрожує до 15 років колонії.

Комерційного директора журналістки, який нібито причетний до справи про вимагання, затримали. Також у будинках у Суханова та Собчак пройшли обшуки.

Після цього стало відомо, що Собчак покинула росію та втекла до Литви.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    ЄС заморозив російські активи на 17,5 млрд євро

     • 169279 переглядiв