smert-zakhysnyka-ukrainy-v-rosiiskomu-poloni-lubinets-napravyv-nehainoho-lysta-ombudsmentsi-rf-a-takozh-povidomyv-pro-trahediiu-mkchkh-ta-oon

Смерть захисника України в російському полоні: Лубінець направив негайного листа "омбудсменці" рф, а також повідомив про трагедію МКЧХ та ООН

 • 15079 переглядiв

Дмитро Лубінець звернувся до омбудсмена рф щодо смерті Олександра Іщенка у російському СІЗО. Він вимагає дотримання Женевських конвенцій та надання медичної допомоги українським військовополоненим.

Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець відреагував на смерть захисника України Олександра Іщенка у російському полоні і звернувся листом до уповноваженої з прав людини в рф, передає УНН.

"Дізнався про смерть захисника Маріуполя 55-річного Олександра Іщенка, якого росіяни судили за надуманою статтею і утримували у слідчому ізоляторі на території рф.

Зі слів доньки Захисника України, він помер 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України.

Тож із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини в РФ, аби вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила мені обставини і причину смерті Олександра Іщенка", - написав Лубінець у Telegram.

Крім того, омбудсмен додатково повідомив про трагедію МКЧХ та ООН, аби організації зафіксували факт загибелі військовополоненого і звернули увагу на умови утримання українських полонених захисників.

"Україна вимагає, аби рф неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених", - додав Лубінець.

Додамо

Крім того, омбудсмен нагадав, що відповідно до ст. 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових частин, які взяли їх у полон. Незалежно від відповідальності, яку можуть нести окремі особи, держава, що тримає в полоні, відповідає за поводження з військовополоненими.

Нагадаємо

У СІЗО-5 російського міста ростов-на-дону помер військовополонений українець Олександр Іщенко, який служив водієм у полку "Азов". Йому було 55 років. 

Популярні

Новини по темі