ukenru
smert-floyda-na-protesti-u-vsomu-sviti-viyshli-sotni-tisyach-lyudey

Смерть Флойда: на протести у всьому світі вийшли сотні тисяч людей

 • 24620 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Загалом сотні тисяч людей у світі вийшли на акції протесту проти поліцейського насильства впродовж вихідних 6-7 червня. Про це повідомляє УНН з посиланням на dpa і DW.

У Німеччині у суботу найбільшу кількість учасників зібрала демонстрація у місті Мюнхен, участь у який взяли орієнтовно 25 тисяч осіб. У Гамбурзі у акції протесту взяли участь близько 14 тисяч осіб, у Дюссельдорфі - близько 20 тисяч. У Берліні акція протесту відбулася на центральній площі міста Александерплац і зібрала близько 15 тисяч учасників, переважно молодь. Загалом у суботу в Німеччині проведення акцій протесту було заплановано у 25 містах. Організатори закликали з'явитися в чорному одязі і в рамках акції протесту мовчки простояти 8 хвилин 46 секунд - саме стільки часу поліцейський у американському місті Міннеаполіс тиснув коліном на шию затриманого афроамериканця Джорджа Флойда, поки той не знепритомнів і згодом помер у лікарні.

Акції протесту в Німеччині пройшли переважно в мирному руслі, але у деяких містах уникнути інцидентів не вдалося. Сутички з поліцією сталися у Гамбурзі, де були поранені двоє поліцейських. У Берліні в ніч на неділю, 7 червня під час сутичок учасники акції протесту кидали пляшки і каміння. Внаслідок сутичок поранення отримали 28 поліцейських, 93 особи було затримано. Також сутички відбулися і в Штутгарті.

У США масові акції протесту відбулися у Філадельфії, Нью-Йорку, Вашингтоні й інших містах. Учасники акцій протесту тримали таблички з написами "Без справедливості не буде миру" й "Я не можу дихати". Ці слова загиблий після жорсткого затримання афроамериканець Джорд Флойд повторював перед тим, як втратити свідомість.

Також цими вихідними із протестами проти расизму та поліцейського свавілля тисячі людей вийшли також на вулиці Рима, Лондона, Брюсселя, Парижа, Копенгагена, Мадрида, Барселони, Кардіффа, Сиднею, Мельбурна тощо.

Нагадаємо, 25 травня в Міннеаполісі після жорсткого затримання поліцейським помер 46-річний афроамериканець Джордж Флойд. Гнів і обурення протестувальників викликало опубліковане у мережі відео затримання чоловіка.

Українські Національні Новини

Новини Світу