ukenru
sluzhba-bezpeki-rf-pratsyuye-nad-povalennyam-prozakhidnogo-uryadu-moldovi-washington-post

Служба безпеки рф працює над поваленням прозахідного уряду Молдови - Washington Post

 • 254145 переглядiв

КИЇВ. 29 жовтня. УНН. москва продовжує намагатися маніпулювати країнами Східної Європи і працює над поваленням прозахідного уряду Молдови. Ключову роль в цій операції має зіграти бізнесмен і політик Ілан Шор. Про це пише видання The Washington Post, ознайомившись з набором конфіденційних матеріалів, отриманих українською розвідкою, передає УНН.

Деталі

Отримані виданням документи свідчать, що фсб рф вивела десятки мільйонів доларів з деяких найбільших російських державних компаній, щоб розвинути мережу молдавських політиків і переорієнтувати країну на кремль. Ключову роль у поваленні Молдови, як прозахідної країни, відіграє Ілон Шор - 35-річний політик, який у 2019 році виїхав до Ізраїлю.

Повідомляється, що у березні 2021-го до Кишинева з росії приїхали найняті кремлем політтехнологи, щоб таємно працювати з партією Шора. Згідно з документами фсб, вона мала позиціонуватися як партія "конкретної дії", популістська "в прямому сенсі слова", партія, "яка змінює життя людей на краще".

Крім цього, російські політтехнологи займалися очищенням іміджу Шора. Вони пропонували журналістам "винагороду" за видалення негативних статей про Шора та підтримку у випадку, якщо зміст матеріалів оскаржуватиметься в суді як "наклеп". Наприкінці вересня, пише видання, соратник Шора отримав контроль над двома основними проросійськими телеканалами Молдови, що надало можливості просувати узгоджений з кремлем порядок денний серед жителів Молдови.

Сам політик в інтерв'ю заперечив, що отримував підтримку від москви, зокрема зі сторони спецслужб. Він стверджував, що його партія є "абсолютно незалежною і захищає лише позицію молдавських громадян", і звинуватив прозахідний нахил уряду Молдови в начебто наближенні країни до "економічного колапсу".

У середу, 26 жовтня, Сполучені Штати наклали санкції на численні російські та молдовські організації та осіб, включаючи Шора, заявивши, що він "координував дії з представниками інших олігархів для створення політичних заворушень у Молдові" і "отримав підтримку росії", а також працював у червні "з московськими організаціями, щоб підірвати" прагнення Молдови приєднатися до Європейського Союзу.

Журналісти вказують, що офіційні особи Молдови та США побоюються, що зусилля кремля щодо повалення влади в Молдові посиляться, якщо росія зазнає нових втрат у війні проти України. Також американські і молдавські чиновники вважають, що протести, організовані шанувальниками Шора, можуть посилитися з настанням зими, і енергетична криза в країні може бути використана для повалення уряду.

Нагадаємо

Президентка Молдови Майя Санду виключає, що найближчим часом у Придністров'ї можуть провести референдум про приєднання до росії як на окупованих територіях України.

Українські Національні Новини

Політика