ukenru
slovatska-richka-zavalena-smittyam-z-ukrayini-zmi

Словацька річка завалена сміттям з України - ЗМІ

 • 7909 переглядiв

КИЇВ. 10 травня. УНН. Річка Бодрог, що витікає з України, заповнена сміттям і побутовими відходами. Про це повідомляє угорське видання karpatalja, передає УНН.

Повідомляється, що Бодрог - це приток річки Латориці, що несе свої води з Закарпаття через територію Словаччини та Угорщини. Екологи припускають, що сміття припливло саме з України.

“Такого ми не бачили років 30. Затор із пластику нині має 100-200 м у довжину і постійно зростає. Наразі він знаходиться у гирлі Бодрогу, а далі рушить у бік Угорщини”, - говорить один із угорських активістів.

Корінь цієї проблеми лежить у неспроможності України налагодити процес сортування сміття, переконані угорські екологи.

Нагадаємо, питання надлишку пластикового сміття в Україні лишається відкритим не перший рік. Щорічно Україна накопичує близько 12-15 млн тонн твердих побутових відходів, 40% з яких - це тара, в тому числі пластикова.

Експерти вказують, що в українців відсутня мотивація цивілізовано поводитися зі сміттям, зокрема з пластиковими пляшками. У той же час, більшості європейських країн боротися з пластиком допомагає депозитна система збору тари.

Принцип її роботи полягає в тому, що при здачі пляшок у спеціальний автомат споживачам повертається частина грошей, сплачених при купівлі напою. Чим більше пляшок збере автомат - тим більше тари можна повторно використовувати або переробляти. Це своєю чергою зменшує кількість сміття, яке осідає в океанах і на звалищах. Норвегія, наприклад, завдяки такій системі переробляє майже всі пластикові пляшки в країні. У 2016 році там переробили 598 млн пляшок, що становить 97% від загального обсягу.

В Україні така система запрацює, щойно народні депутати схвалять зареєстрований в парламенті законопроект.

Українські Національні Новини

Суспільство