slidchykh-dbr-u-spravi-holovnoho-yurysta-nbu-zymy-mozhna-prytiahnuty-do-vidpovidalnosti-za-nevykonannia-ukhvaly-sudu-advokat

Слідчих ДБР у справі головного юриста НБУ Зими можна притягнути до відповідальності за невиконання ухвали суду - адвокат

 • 66178 переглядiв

Слідчі ДБР 4 місяці не визнають Юлію Сосєдку потерпілою у справі директора юрдепартаменту НБУ Зими, ігноруючи рішення суду. Експерт пояснює можливі наслідки та причини такої поведінки слідчих.

Слідчі Державного бюро розслідувань повинні були визнати співвласницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку потерпілою по справі директора юридичного департаменту Нацбанку Олександра Зими відразу, як тільки отримали відповідну ухвалу суду. За невиконання судового рішення їх можна притягнути до адміністративної та кримінальної відповідальності. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив ексзаступник Генерального прокурора України, адвокат Олексій Баганець.

Контекст

ДБР відкрило кримінальне провадження проти директора юридичного департаменту Національного банку України Олександра Зими за статтями, які стосуються зловживання владою та службовим становищем. Справа стосується листа Нацбанку до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані банком "Конкордом" проти НБУ.  У документі йшлося про чотири позови банку до НБУ, у яких "Конкорд" вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Вони були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

У квітні цього року Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у цьому кримінальному провадженні. Адже, за словами співвласниці "Конкорду" Олени Сосєдки, своїми вказівками Зима позбавив акціонерів банку їхнього конституційного права на справедливий суд. Проте слідчі ДБР досі не виконали ухвалу суду й не вручили Юлії Сосєдці памʼятку про права та обовʼязки потерпілого.

Отримавши рішення суду вони (слідчі – ред.) зобов’язані тут же його виконати, для цього не потрібно багато часу. Є рішення суду, яке вони отримали. От з того дня, як його отримав слідчий, він зобов’язаний його виконати

- зазначив Баганець.

За його словами, за невиконання судового рішення слідчого можна притягнути до адміністративної відповідальності, звернувшись у відповідну судову інстанцію. Баганець додав, що крім суду Юлія Сосєдка може також звернутися зі скаргою до прокурора – процесуального керівника у кримінальному провадженні, який за законодавством зобовʼязаний реагувати на факти невиконання судових ухвал слідчими.

Якщо ж це не допоможе змусити слідчих визнати Юлію Сосєдку потерпілою у справі Зими, Баганець радить звертатися до прокуратури із вимогою відкрити кримінальне провадження щодо слідчого, який ігнорує судове рішення.

Коли є невиконання рішення суду, ініціатори, хто в цьому зацікавлений, повинні звернутися до суду або звернутися до органів прокуратури з метою реєстрації кримінального провадження відносно цього слідчого, який не виконує рішення суду. Іншого не придумаєш

- зазначив Баганець.

Юрист також назвав декілька ймовірних причин такої поведінки слідчих ДБР.

Важко сказати, чому не виконують. Може на них впливають, може слідчі завантажені, а може є корупційна складова

 - зазначив Баганець.

Додамо

Експерт з питань безпеки Сергій Шабовта не виключає, що головний юрист Нацбанку Олександр Зима має впливового "покровителя", адже є людиною, наближеною до голови НБУ Андрія Пишного. Експерт переконаний, що саме тому Зима впевнений, що його не переслідуватимуть відповідно до чинного законодавства за допущені порушення. 

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Одеська ОВА доручила перевірити психіатричну лікарню

     • 9112 переглядiв