shtuchnyi-intelekt-zmozhe-vyiavliaty-shakhraiski-vyna-guardian

Штучний інтелект зможе виявляти "шахрайські" вина - Guardian

 • 51413 переглядiв

Вчені розробили штучний інтелект для виявлення шахрайства з вином шляхом аналізу хімічних сигнатур у винах, який може точно визначити їхнє походження, навіть до маєтку, де вони виробляються. ШІ використовує газову хроматографію та машинне навчання на основі сполук у вині.

Група вчених створила інструмент штучного інтелекту, навчивши його алгоритму відстеження походження вина на основі хімічного аналізу. Про це пише The Guardian, передає УНН

Деталі

Згідно з новим дослідженням, що опубліковане в Communications Chemistry, вченим вдалось розробити ШІ-інструмент для розрізнення вин на основі тонких відмінностей у концентраціях десятків сполук, - це, як вказується, дозволить на практиці відстежувати вина не тільки в конкретному виноградарському регіоні, а й у маєтку, де вони були виготовлені.

Навколо багато шахрайства з вином: люди вигадують якусь лайно у своїх гаражах, друкують етикетки та продають їх за тисячі доларів. ... Ми вперше показуємо, що маємо достатньо чутливості з нашими хімічними методами, щоб визначити різницю

- розповів професор Александр Пуже з Женевського університету в Швейцарії.

Щоб розробити програму, вчені звернулися до газової хроматографії, яка була використана для аналізу 80 вин, зібраних протягом 12 років із семи різних маєтків у регіоні Бордо у Франції. Ця методика зазвичай використовується в лабораторіях для розділення та ідентифікації сполук, що утворюють суміш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші 30 українських команд представили інновації для гуманітарного розмінування

Замість того, щоб намагатися знайти окремі сполуки, які відрізняють одне вино від іншого, алгоритм спирається на всі хімічні речовини, виявлені у вині, щоб виробити найбільш достовірну сигнатуру для кожної з них. Програма відображає свої результати на двовимірній сітці, де вина зі схожими сигнатурами групуються разом.

Перше, що ми побачили, це кластери, які відповідають певним шато (вина, що належать до найвищої категорії в класифікації французьких вин – ред.). Це відразу підсказало нам, що для кожного шато є специфічний хімічний сигнатур, незалежно від вінтажу

- сказав Пуже.

За словами вченого, існує загальна схема концентрації дуже багатьох молекул, що відрізняє шато, але "кожна з них є симфонією: немає жодної ноти, яка їх відрізняє, це ціла мелодія".

Доповнення

Дослідження, опубліковане в Communications Chemistry, припускає, що машинне навчання може допомогти в розслідуванні шахрайства, підтверджуючи, чи відповідає вино етикетці. В Європі, де підроблений алкоголь щорічно призводить до втрат продажів на суму 3 000 мільйонів євро, нещодавні випадки висвітлили масштаби злочинних мереж, що діють у цій галузі. На початку цього року члени банди були засуджені за контрабанду танкерів з іспанським столовим вином до Франції, а потім видавали його за французьке. Шахрайство розгорталося роками і, як вважають, задіяло еквівалент майже 5 мільйонів пляшок, деякі з яких були перепаковані як бордо.

Хоча виявлення шахрайства є найбільш очевидним застосуванням програми, за словами вчених, цей підхід можна використовувати також для моніторингу якості протягом усього процесу виноробства та забезпечення його правильного змішування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На пляжах Гоа створили зони із забороною селфі

Ігор Тележніков

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Штучний інтелект зможе виявляти "шахрайські" вина - Guardian

     • 51413 переглядiв

    Крим: у Міжводному побільшало російських військових

     • 34415 переглядiв

    "Тернопільгаз" перейшов під управління "Нафтогазу"

     • 30580 переглядiв