shpyhuvaly-na-koryst-rf-u-polshchi-zasudyly-14-hromadian-ukrainy-bilorusi-ta-rosii

Шпигували на користь рф: у Польщі засудили 14 громадян України, білорусі та росії

 • 28903 переглядiв

Польський суд визнав 14 осіб з України, білорусі та росії винними у шпигунстві на користь рф, засудивши їх до 6 років позбавлення волі та наклавши штрафи. Ще дві справи будуть розглядатися окремо.

У Польщі Люблінський воєводський суд визнав 14 громадян України, білорусі та росії винними у шпигунстві на користь рф. Ще двоє постануть перед судом окремо, передає УНН із посиланням на РАР.

Люблінський суд засудив 14 іноземців до покарань від 1 року й 1 місяця до 6 років позбавлення волі, штрафів від 15 000 до 1 000 злотих і конфіскації еквівалента отриманої фінансової вигоди.

Серед засуджених – громадяни України: 19-річний Богдан С. з Полтави, 19-річний Артем А. з Херсона, 23-річний Дмитро С. з Мелітополя, 33-річний Роман З. з Миколаєва, 18-річний Ростислав К., 29-річний Андрій П. і 26-річний Олексій П. з Кривого Рогу, 24-річний Вадим М. з Вінниці, 44-річний Ярослав Б. з Долини й 17-річний Богдан К. з Дубна. Суд також визнав винними двох білорусів з Мінська: 39-річного Михайла А. і 19-річну студентку Марію М., а також 20-річного російського хокеїста Максима С.

Засуджені - за винятком Михайла А., Ярослава Б., Марії М. - також мають сплатити по 5 000 злотих до Фонду допомоги жертвам та постпенітенціарної допомоги.

"Усім підсудним було пред'явлено звинувачення у злочині шпигунства, а значній частині - також у діях в організованій злочинній групі", – сказав суддя Ярослав Ковальський, обґрунтовуючи вирок.

"Немає сумнівів, що підсудні діяли з метою отримання фінансової вигоди в широкому розумінні цього слова і в розумінні Кримінального кодексу", – додав він.

"Оскільки підсудні, подавши клопотання про винесення обвинувального вироку без проведення судового розгляду і призначення їм конкретного покарання, тим самим не оспорювали такий стан справ, в цій ситуації не було необхідності проводити детальне доказове провадження", – заявив суддя.

Він зазначив, що вироки відповідають письмовому клопотанню, яке було подано до суду разом з обвинувальним актом.

Суддя зазначив, що серед засуджених є також 17-річний Артур М. з українського міста Чернігова, який на момент скоєння інкримінованого йому злочину був неповнолітнім. До нього були застосовані заходи, передбачені Законом про підтримку і реабілітацію неповнолітніх.

З окремого провадження суддя виділив справу обвинувачених Максима Л. і Владислава П., які відкликали своє клопотання про винесення вироку без проведення судового розгляду. Їхню справу розглядатимуть за загальними правилами.

Суддя нагадав, що нещодавно суд продовжив обвинуваченим запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до кінця лютого.

Водночас суд заборонив їм виїжджати за межі країни та постановив вилучити паспорти.

Підсудні не з'явилися на оголошення вироку, їх представляли адвокати.

Під час судового засідання деякі з адвокатів просили суд не скасовувати тимчасовий арешт їхніх підзахисних і дозволити їм відбувати покарання в Польщі.

Прокурор Пьотр Лопатинський з Люблінської регіональної прокуратури заявив журналістам після оголошення вироку, що він повністю задоволений рішенням суду. "Ми маємо справу з сучасним, можливо, досі невідомим способом ведення, організації шпигунської мережі в країні", – заявив він.

Як написав прокурор в обвинувальному висновку, обвинувачені були причетні до діяльності іноземної розвідки, а саме V Служби оперативної інформації та міжнародних контактів Федеральної служби безпеки Російської Федерації, спрямованої проти Польщі.

Розслідування Агентства внутрішньої безпеки, проведене під наглядом Люблінського відділу Національної прокуратури, показало, що підозрювані діяли щонайменше з січня по червень 2023 року в Білій Підляській, Холмі, Медиці, Перемишлі, Ряшеві, Гданську та інших населених пунктах по всій країні.

Обвинувачені – і ще щонайменше десяток осіб – виконували накази, що надходили через сервіс миттєвих повідомлень Telegram від "невизначеного чоловіка, який представлявся "Андрєєм", "Анджеєм" або "Ґабріелем К.", а також інших осіб, які використовували кілька різних ніків, таких як Barbados, Pink, Mara, Secret Chat.

"Керуючи діяльністю груп, "Андрєй" планував пустити під укіс потяг з військовим транспортом на території Польщі та України. З цією метою він підшукував серед учасників групи та поза її межами осіб, які б взяли на себе виконання цього завдання за винагороду в розмірі 10 000 доларів США", – йдеться в обвинувальному акті.

Антоніна Туманова

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    20 грудня: Міжнародний день солідарності людей, День гри

     • 28871 переглядiв