shkilna-propaganda-orbana-mzs-vimagaye-vid-ugorschini-vipraviti-u-pidruchniku-z-geografiyi-brekhnyu-pro-ukrayinu

Шкільна пропаганда Орбана: МЗС вимагає від Угорщини прибрати у підручнику брехню про Україну

 • 309419 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. Міністерство закордонних справ України вимагає від Угорщини виправити неправдиву інформацію про Україну в підручнику з географії за восьмий клас. Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко, передає УНН.

Цитата

“МЗС України відомо про ситуацію із підручником географії для восьмого класу в Угорщині. Вчора українські дипломати провели зустріч в угорському зовнішньополітичному відомстві, під час якої наголосили на неприйнятності подання недостовірних та викривлених фактів про Україну. Вимагаємо якнайшвидшого виправлення неправдивої інформації в підручнику”, – заявив Ніколенко.

Що передувало

Інтернет-портал Telex звернув увагу на підручник з географії за восьмий клас, який розробив державний центр OFI та є обов’язковою навчальною книгою для угорських учнів.

У книжці є розділ, присвячений Україні. Як з'ясували журналісти, востаннє підручник оновлювали 1 вересня 2022 року. Утім, окремі елементи на сторінці про Україну містять метадані, датовані 2019 роком.

У підручнику є помилкові факти щодо історії України. Наприклад, угорські автори ніби позбавили Україну суверенітету над кримськими горами, написавши, що Карпати – єдині гори в Україні, "біля підніжжя яких розташовані історичні угорські міста: Унгвар (Ужгород), Мункач (Мукачево), Хуст (місто на Закарпатті)".

"У багатонаціональній Україні розподіл по території національностей дуже нерівномірний. Більшість – це українці за національністю, але на сході країни значна частка росіян, а на Кримському півострові вони становлять більшість. Дві східнослов'янські мови (російська, українська) дуже подібні, а п'ята частина населення розмовляє змішаною російсько-українською мовою. Попри це, дві етнічні групи часто ворогують одна з одною. Їхнє протистояння також спровокувало збройний конфлікт за Кримський півострів", – стверджують угорські автори.

Окрім того, у підручнику є ігнорування російської агресії та просувається наратив, що Україна активно торгує з державою-агресором.

Підручник також пояснює угорським школярам, що Україна – погане місце для життя. А угорці, які опинилися в Україні, потерпають найбільше.

"Здоров'я населення погане, люди можуть розраховувати на чи не найнижчу тривалість життя на континенті. Загальна економічна ситуація в Україні не є сприятливою для угорців, до того ж Закарпаття є одним із найбільш відсталих районів", – ідеться у підручнику.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    путін пригрозив обмежити експорт зерна з України

     • 209618 переглядiв

    ЗСУ збили вертоліт "Алігатор" та два безпілотники росіян

     • 135748 переглядiв

    Повернення акцизів на пальне відкладається - нардеп

     • 142910 переглядiв

    Дим від пожеж під Києвом докотився до Чернігівщини

     • 218221 переглядiв

    Нафта подешевшала до 7-місячного мінімуму

     • 146274 переглядiв