shakhrayi-namagayutsya-ale-yim-ne-vdayetsya-eksperti-kndise-pro-yakist-pidrobok-notarialnikh-dokumentiv

Шахраї намагаються, але їм не вдається - експерти КНДІСЕ про "якість" підробок нотаріальних документів

 • 565959 переглядiв

КИЇВ. 14 липня. УНН. Підробка нотаріальних документів представляє підвищену небезпеку для держави та громадян, однак через високий рівень захисту фальсифікувати їх дуже складно, а кваліфіковані експерти завжди можуть відрізнити фальшиві документі від справжніх. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповіли експерти-документознавці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ).

Як зазначила завідувачка відділу технічних досліджень документів КНДІСЕ Вікторія Куликовська, експертам відомі факти, що зловмисники продають підроблені документи, зокрема, в мережі Інтернет. Вартість такого «документу» залежить від кількості захисних елементів та можливого ризику при поверхневих перевірках, зокрема підтвердження відомостей в загальній базі даних щодо сторін, яких стосується певна нотаріальна дія.

Цитата

«Бланки для виконання нотаріальних дій належать до категорії бланків документів суворої звітності, а тому до їх захисту висуваються особливі вимоги. За роки незалежності України спеціальні бланки для нотаріальних документів виготовлялись декількома виробниками. Окрім цього, неодноразово змінювався їх дизайн з метою захисту від підробки. Виробники, при цьому, запроваджували різні способи друку та матеріали (композиційний склад фарб: флуоресцентні, фосфоресцентні та інфрачервоні фарби – ред.), змінювали та комбінували елементи захисту (різноманітні мікрозображення, водяні знаки, тиснення тощо – ред.), а інформація про відмінності бланків залежно від виробника та періоду їх виготовлення відома судовим експертам та використовується ними при проведенні експертиз таких бланків», – пояснила Вікторія Куликовська.

Але, зазначила експерт, зловмисники систематично намагаються відтворити всі особливості виготовлення документів та видати підробки за правду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні шквал підробок пластикових документів: у КНДІСЕ розповіли подробиці

«Ми досліджуємо факти й обставини, пов’язані з виготовленням документів та способом внесення змін до них. Серед найпоширеніших видів підробок – це випадки, коли підробка виконується на якісній копії оригіналу (але експерт зразу зрозуміє, у чому відмінність), або робиться на справжньому бланку (тут вже складніше, але вдається встановити невідповідність). Певні дані з бланків тим чи іншим способом видаляються - підчищаються, витравлюються та змиваються, а на їх місце вносять нові, наприклад, необхідні під певну дату складання документа. Також бувають випадки, коли в підробки зловмисники намагаються додати захисні елементи з оригінальних документів. Окрім того, актуальне питання, яке доводиться вирішувати – це встановлення первісного змісту, який був у документі до спроби його підробити», – зазначила експерт-документознавець.

Фахівцям Інституту відомі факти, коли підробки документів продавалися в різних месенджерах і соціальних мережах.

«Їх ціна для покупців залежить від необхідної кількості правдивих захисних елементів. Тобто, потрібно взяти з оригінальних документів всі голограми – одна сума, якщо достатньо лише захисної стрічки – інша. Також експерти вказують на спекуляції та спроби підробити елементи підписів, печаток і подібні речі. Звичайно, усе це є злочином, і професіонали у сфері документознавства можуть легко встановити підробки», - підкреслила Вікторія Куликовська.

За її словами, результати криміналістичного дослідження документів можуть використовуватися не лише для отримання доказової бази для слідства, а й для одержання розшукової інформації щодо місця знаходження поліграфічної або іншої техніки, яка використовувалася для виготовлення підробок, а також для встановлення відомостей стосовно осіб, причетних до вчинення цього злочину.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    У США почали розслідування щодо розробника ChatGPT

     • 604809 переглядiв

    росіяни обстріляли п’ять районів Харківщини - ОВА

     • 316207 переглядiв

    Над Одещиною вночі знищили 8 "шахедів"

     • 319824 переглядiв