ukenru
scho-vkhodit-u-10-y-paket-sanktsiy-yes-proti-rf-povniy-spisok

Що входить у 10-й пакет санкцій ЄС проти рф: повний список

 • 2196143 переглядiв

КИЇВ. 25 лютого. УНН. До річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну Рада ЄС ухвалила сьогодні десятий пакет санкцій, що є "ще одним поворотом гайки для уряду російської федерації і тих, хто несе відповідальність за агресивну війну росії", ідеться в комюніке євроінституції, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється, нові санкції передбачають:

Імпортно-експортний контроль та обмеження

Сьогоднішнє рішення накладає подальші заборони на експорт критично важливих технологій та промислових товарів, таких як електроніка, спеціалізовані транспортні засоби, деталі машин, запасні частини для вантажних автомобілів та реактивних двигунів, а також товари для будівельного сектору, які можуть бути спрямовані російським військовим, такі як антени або крани.

Список предметів обмеженого використання, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектора оборони та безпеки росії, тепер включатиме додаткові нові електронні компоненти, які використовуються в російських системах озброєння, що використовуються на полі бою, включаючи безпілотники, ракети, гелікоптери, а також конкретні рідкоземельні матеріали, електронні інтегральні схеми та тепловізійні камери.

Товари подвійного призначення також є мішенню. Сьогоднішнє рішення розширює підсанкційний список суб'єктів, які безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс рф в її агресивній війні, ще на 96 суб'єктів, тим самим накладаючи на них жорсткіші експортні обмеження.

Вперше до цього списку увійдуть сім іранських підприємств, які виробляють військові безпілотні літальні апарати, які використовували російські військові в агресивній війні, зокрема проти цивільної інфраструктури.

Окрім того, Рада ЄС вирішила заборонити транзит через росію товарів і технологій подвійного призначення, що експортуються з ЄС, щоб уникнути обходу санкцій.

Нарешті, запроваджуються додаткові обмеження імпорту товарів, які приносять значний дохід рф, як-от асфальт і синтетичний каучук.

Мовлення

З метою протидії систематичній міжнародній кампанії рф з дезінформації та маніпулювання інформацією, спрямованої на дестабілізацію сусідніх із нею країн, ЄС та її держав-членів, Рада ЄС ініціювала процес припинення дії ліцензій на мовлення двох додаткових засобів масової інформації: RT Arabic та Sputnik Arabic. Ці ЗМІ, як повідомляється, перебувають під постійним прямим чи непрямим контролем керівництва рф та використовуються останнім для своїх безперервних та узгоджених дій щодо дезінформації та військової пропаганди, які узаконюють російську агресію та підривають підтримку України. Відповідно до Хартії основних прав ці заходи не завадять цим ЗМІ та його співробітникам здійснювати діяльність у ЄС, крім мовлення, тобто, проводити дослідження та інтерв'ю.

Критична інфраструктура

Сьогоднішнє рішення обмежує можливість для громадян рф займати будь-які посади в керівних органах критично важливих інфраструктур та організацій ЄС, оскільки вплив росії в цих органах може поставити під загрозу їхнє нормальне функціонування і, зрештою, створити загрозу для надання основних послуг європейським громадянам.

Енергетика

Рада ЄС ввела заборону на надання потужностей для зберігання газу (за винятком частини об'єктів СПГ) громадянам рф, щоб захистити безпеку постачання газу до ЄС та уникнути використання росією своїх постачань газу як зброї та ризиків маніпуляцій на ринку.

Зобов'язання зі звітності

З метою забезпечення ефективності заборон на заморожування активів Рада ЄС вирішила запровадити більш детальну звітність про кошти та економічні ресурси, що належать включеним до санкційного списку фізичним та юридичним особам, які були заморожені або зазнали будь-якого переміщення незадовго до включення до списку. Рада ЄС також ввела нові зобов'язання щодо звітності перед державами-членами та Єврокомісією стосовно іммобілізованих резервів та активів центрального банку росії. Понад те, експлуатанти повітряних суден повинні повідомляти про нерегулярні рейси свої національні компетентні органи, які потім інформують інші держави-члени.

Санкційні списки

На додаток до економічних санкцій Рада ЄС вирішила внести до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб.

Три російські банки були додані до списку тих, на кого поширюється заморожування активів та заборона надання коштів та економічних ресурсів.

"Відповідні правові акти невдовзі буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС", - зазначили у Раді ЄС.

Українські Національні Новини

Політика