ukenru
sanktsiyi-yes-u-zakonodavstvi-ta-akt-sentsova-mzs-onovlyuye-sanktsiynu-politiku-proti-rosiyi

Санкції ЄС у законодавстві та "акт Сенцова": МЗС оновлює санкційну політику проти Росії

 • 11653 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. Україна активно оновлює свою санкційну політику щодо Російської Федерації. Про плани, які дозволять зробити санкції дієвими, у колонці для "Дзеркала тижня" розповів спецпредставник МЗС із санкційноі політики Олексій Макеєв, передає УНН.

"Для того, щоб санкції були дієвими, ми, по-перше, плануємо розробити чіткі алгоритми — запровадження санкцій, приєднання до обов'язкових до виконання санкцій Ради Безпеки ООН, імплементація у національне законодавство санкцій Європейського Союзу", - пише Макеєв.

По-друге, з його слів, у МЗС хочуть розробити систему моніторингу ефективності санкцій, яка має дозволити оперативно вдосконалювати санкційні обмеження.

"По-третє, вже підготовлено пропозиції щодо внесення змін до Адміністративного та Кримінального кодексів, які передбачатимуть притягнення юридичних і фізичних осіб, які порушують санкційні режими, до адміністративної або кримінальної відповідальності", - повідомив дипломат.

Четвертим пунктом він назвав створення відкритого реєстру санкцій, у якому органи влади, а також українські та іноземні компанії зможуть перевірити, чи не перебуває їхній потенційний контрагент під міжнародними або українськими санкціями.

"І, зрештою, по-п’яте: зважаючи на те, що Україна має неабиякий досвід боротьби за визволення з російського полону українських політичних в’язнів, ми плануємо створити в Україні, за зразком американського "Акта Магнітського", свій український "Акт Сенцова" — процедуру накладання санкцій і подальшого переслідування українськими правоохоронними органами тих іноземних посадовців, які системно порушують права людини, обвинувачуються в організації та замовленні вбивств, викрадень, тортур і нелюдського поводження, у винесенні неправомірних та політично вмотивованих вироків", - зазначив спецпредставник.

Він також повідомив, що, перебуваючи останні місяці у діалозі з міністерствами й відомствами, парламентом та громадськістю, у МЗС зібрали ключові пропозиції і поставили за мету кодифікувати санкційне законодавство України, а якщо цю пропозицію підтримають виконавча та законодавча гілки влади — то й утворити окрему урядову структуру, яка координуватиме національну санкційну політику.

Нагадаємо, напередодні Європейська Рада продовжила санкції, включаючи заборони на поїздки і заморожування активів фізичних та юридичних осіб, які порушили територіальну цілісність України, до 15 березня 2021 року.

Українські Національні Новини

Політика