ukenru
samit-u-bryusseli-pro-scho-govorili-zelenskiy-ta-predstavniki-yes

Саміт у Брюсселі: про що говорили Зеленський та представники ЄС

 • 13000 переглядiв

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Президент України Володимир Зеленський, президент Європейської ради Шарль Мішель та Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель обговорили протидію COVID-19, війну на Донбасі та порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму. Про це сказав Володимир Зеленський під час брифінгу на саміті в Брюсселі, передає кореспондент УНН.

“Важливо, що ми провели цей найважливіший у наших відносинах захід попри всі виклики, пов’язані з протидією COVID-19. Більше того, саміт з Україною став першим живим самітом з країною-партнером Європейського Союзу від початку пандемії. Я нас всіх вітаю. Це додаткове свідчення пріоритетної уваги до співпраці з нашою державою… Наша розмова сьогодні була ґрунтовна, дружня, дуже тепла та відкрита. І стосувалась фактично усього кола порядку денного Україна-ЄС. Був ретельно розглянутий прогрес, імплементація угоди про асоціацію та окреслення подальших кроків активності співпраці України з Європейським Союзом”, - сказав Володимир Зеленський.

Він зазначив, що їхні плани є амбітними та безпрецедентними.

“Ми обговорили поточну ситуацію з поширенням COVID-19 та спільні зусилля для його подолання. Я вдячний Євросоюзу за надзвичайно важливу допомогу, надану Україні. Мова і про безпосереднє реагування на пандемію, і про підтримку макроекономічної стабільності в нашій країні. Ми маємо єдину позицію, що вакцина проти коронавірусу має стати спільним і доступним глобальним надбанням для всіх країн… Сьогодні велика частина нашої розмови була присвячена війні на Донбасі та стану імплементації Мінських домовленостей”, - додав Президент.

За його словами, європейські партнери високо оцінили зусилля України на шляху до миру, а також активну і конструктивну позицію України у Нормандському форматі

“Спільно з партнерами ми вкотре закликали Російську Федерацію забезпечити повне виконання Мінських домовленостей. Я також отримав запевнення, що санкції Європи діятимуть до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України. Ми вдячні нашим партнерам за послідовність і за їх підтримку. Нещодавно рішення про санкції за будівництво залізничного переходу через Керченський міст її доводять. Крім цього ми детально обговорили регулярні порушення прав людини в Криму та залучення Європейського Союзу до захисту кримчан, що страждають від тимчасової окупації і від політичних переслідувань”, - зазначив Володимир Зеленський.

Також він додав, що Європейський Союз відзначає прогрес у реалізації реформ за останній рік.

Нагадаємо, ЄС бачить "додатковий потенціал" Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

Також нагадаємо, у Брюсселі стартував саміт Україна-ЄС.

Українські Національні Новини

Політика