samit-nato-u-vilnyusi-prodemonstruye-yednist-u-pidtrimtsi-ukrayini-stoltenberg

Саміт НАТО у Вільнюсі продемонструє єдність у підтримці України - Столтенберг

 • 1100859 переглядiв

КИЇВ. 1 березня. УНН. Саміт НАТО у столиці Литви Вільнюсі, що пройде 11-12 липня 2023 року, матиме велике значення та продемонструє єдність Альянсу у підтримці України. Підготовку до заходу вже розпочато, розповів Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю LRT, передає УНН.

Цитата

"Вільнюський саміт матиме велике значення. Цього тижня я розмовляв із президентом (Литви Ґітанасом - ред.) Науседою у Варшаві, і ми обидва були присутні на зустрічі з президентом Джо Байденом та "Бухарестською дев'яткою" - союзниками зі східного флангу.

Ми вже розпочали підготовку, і я думаю, що зустріч у Вільнюсі продемонструє нашу єдність у підтримці України. Я сподіваюся, що ми домовимося про нові кроки та заходи, про довгострокову підтримку України, розширення нашого партнерства з Альянсом", - сказав Генсек.

Деталі

Він розповів, що союзники узгодять нові плани регіональної безпеки, нову модель сил і збільшення інвестицій в оборону. На думку Столтенберга, поріг у 2% від ВВП має бути "не стелею, а підлогою", мінімальними витратами на оборону, але поки жодних рішень щодо цього не ухвалено.

Генсек додав, що саміт має на меті не спровокувати конфлікт, а запобігти йому. Окрім цього, він зауважив, що НАТО зробило "значне посилення" на східному фланзі Альянсу, зокрема в Балтійському регіоні, але "постійно думає, що ще можна зробити".

"Ми завжди будемо робити все необхідне для забезпечення надійного стримування та оборони, надсилаючи москві чіткий сигнал про те, що ми тут для захисту та оборони всіх союзників – і напад на одного союзника викличе відповідь Альянсу.... Найголовніше – мати значну чисельність сил дуже високої боєготовності, які можна швидко перекинути у разі потреби", - пояснив він.

Нагадаємо

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив Президента України Володимира Зеленського взяти персональну участь у саміті Альянсу у Вільнюсі.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Україна перемогла зимовий терор путіна - Кулеба

     • 1287842 переглядiв

    США перекинули в Європу "літак судного дня"

     • 1334933 переглядiв