ukenru
roztrata-dollar716-mln-na-dp-zoria-mashproekt-sap-zavershyla-dosudove-rozsliduvannia

Розтрата $71,6 млн на ДП "Зоря-Машпроект": САП завершила досудове розслідування

 • 98032 переглядiв

САП та НАБУ завершили розслідування за фактом розтрати колишніми директорами державного підприємства "Зоря Машпроект" 71,6 мільйона доларів США через фіктивні контракти з компанією-нерезидентом.

САП та НАБУ завершили слідство у справі щодо заволодіння 71,6 млн доларів США коштів ДП "Зоря" - "Машпроект". Про це повідомили у пресслужбі Спеціальної Антикорупційної Прокуратури, передає УНН.

18 березня 2024 року прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно 4 колишніх генеральних директорів державного підприємства "Науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря" - "Машпроект", яких викрили на співучасті в заволодінні у складі організованої групи коштів державного підприємства у сумі 71,6 млн дол. США (1,4 млрд грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину).

  – йдеться у повідомлені САП.

Деталі

​​Слідчі встановили, що керівництво держпідприємства "Зоря" - "Машпроект" організувало схему заволодіння коштами держпідприємства.

Зокрема, детективи стверджують, що керівництво держпідприємства уклало низку агентських угод з компанією-нерезидентом. За цими угодами компанія нібито надавала послуги з пошуку та проведення переговорів з потенційними покупцями продукції держпідприємства для укладання контрактів на продаж.

За ці послуги компанії-прокладки отримали від державного товариства71,6 млн дол. США впродовж 2013-2018 років.

Однак слідчі встановили, що фактично компанія вищевказані послуги не надавала і держпідприємство безпідставно перерахувало на рахунки компанії-нерезидента гроші. Детективи також з’ясували, що ці гроші компанії в подальшому переводили на рахунки іноземних компаній, що зокрема були підконтрольні керівникам державного підприємства.

У САП додали, що матеріали стосовно керівника зазначеної приватної компанії-нерезидента, а також щодо інших ймовірно причетних осіб виділені в окремі провадження, досудове розслідування по яким триває.

Захист Лієва припускає, що САП повернув справу в ОГП через те, що не бачить у ній перспектив16.03.24, 01:06 • [views_0]

Додатково

Докази протиправної діяльності учасників схеми отримані як результат міжнародно-правової допомоги, запити на яку були скеровані до більше ніж 20 країн. У результаті індійські компетентні органи підтвердили факт фіктивності послуг. Крім того, завдяки даним від Швейцарії та Латвії було відстежено рух незаконно отриманих від державного підприємства коштів у сумі 795 тис. дол. США, понад 222 тис. євро та 275 тис. дол. США.

На сьогодні дії осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України. Ексдиректору ДП та керівнику приватної компанії-нерезидента, також інкримінують ч. 3 ст. 209 КК України, а ще одному колишньому директору державного підприємства – ч. 2 ст. 209 КК України.

Махінації на "Укрзалізниці": НАБУ викрили діяльність бек-офісу, що завдав збитків підприємству на 117 млн грн13.03.24, 21:24 • [views_0]

Нагадаємо

У вересні минулого року екскерівникам державного підприємства "Науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря" — "Машпроект" та директору приватної компанії-нерезидента повідомили про підозру в заволодінні у складі організованої групи коштами ДП на суму 62 млн доларів або 1,32 млрд грн, 

Тетяна Салганік

Економіка