rozgadano-tayemnichiy-napis-na-vidomiy-kartini-munka-krik

Розгадано таємничий напис на відомій картині Мунка "Крик"

 • 153368 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Картина Едварда Мунка "Крик", що стала ключовим експресіоністичним образом, набула нового значення, пише УНН за інформацію видання The Guardian.

Століттями вважалося, що ця картина уособлює крик критика, ображеного "ненормальністю" мистецтва норвезького живописця Едварда Мунка. Проте експерти, які проводили аналіз картини, помітили крихітний напис на картині "Міг написати лише божевільний". Між ними зародилась дискусія щодо того, хто ж це написав. Одні вважали, що це було скоєно відвідувачем музею, інші, що це зробив, все-таки, Мунк. Дискусія тривала понад століття.

Після численних досліджень цього питання, фахівець музею Мунка, Май Брітт Гуленг запевнила, що художник сам написав олівцем на своїй картині цей напис.

Цитата:

"Це поєднання іронії, але також демонстрації його вразливості. Він насправді сприймає це дуже серйозно, і йому боляче, бо в його родині є історія спадкових хвороб, він був дуже стурбований і показав, що це його зачепило”,- передає слова Гуленг.

Відомо, що художник мав проблеми з психікою, лікувався від нервових зривів.

Аби запевнитись, що слова "лише божевільний" написав саме Едвард Мунк, було проведено інфрачервоне сканування першої пофарбованої версії картини. Як наслідок, виявили збіг почерку на художньому творі та на документах, що були написані живописцем.

Отже, "Крик" безпосередньо є віддзеркаленням душевного стану та переживань норвезького художника.

До речі

У 1994 році "Крик" викрали з норвезького художнього музею. Картину вдалося повернути в результаті спецоперації британської поліції.

Доповнення 

Україна завершила передачу Франції картини художника Поля Сіньяка "Порт Ла-Рошель", яку кілька років тому викрали з музею міста Нансі.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Розгадано таємничий напис на відомій картині Мунка "Крик"

     • 153368 переглядiв

    Обсяги роздрібної торгівлі за місяць різко скоротилися

     • 20786 переглядiв