ukenru
rosiyskiy-gazprom-pidtverdiv-perekriv-gaz-bolgariyi-ta-polschi-za-vidmovu-platiti-v-rublyakh

Російський "Газпром" підтвердив: перекрив газ Болгарії та Польщі за відмову платити в рублях

 • 204421 переглядiв

КИЇВ. 27 квітня. УНН. Російський "Газпром" офіційно заявив про припинення поставок газу Болгарії та Польщі за відмову платити в рублях, пише УНН.

Цитата

"Газпром" повністю призупинив постачання газу компаніям "Булгаргаз" (Болгарія) та PGNiG (Польща) у зв'язку з несплатою в рублях", - йдеться у заяві у Telegram.

Деталі

У "Газпромі" заявили, що у рублях від польської і болгарської компаній не отримали платежі станом на кінець робочого дня 26 квітн. "У зв'язку з цим «Газпром експорт» повідомив «Булгаргаз» та PGNiG про зупинення постачання газу починаючи з 27 квітня і до моменту здійснення оплати відповідно до порядку, встановленого указом", - сказано у заяві.

Там також пригрозили, що "у разі несанкціонованого відбору російського газу з транзитних обсягів до третіх країн, постачання для транзиту буде скорочено на цей обсяг", вказавши, що Болгарія та Польща є транзитними державами.

Доповнення

26 квітня польські ЗМІ повідомили, що росія призупинила постачання газу до Польщі за "Ямальським контрактом". Однак, 27 квітня Reuters з посиланням на дані мережі операторів газотранспортної системи Європейського Союзу за середу повідомив, що постачання газу за "Ямальським контрактом" з рф до Польщі різко зросли після падіння до нуля раніше.

Болгарське міністерство енергетики також заявило, що росія з 27 квітня перекриє поставки газу до Болгарії.

Наприкінці березня російський президент володимир путін доручив приймати оплату за російський природний газ, що поставляється в Європу, у рублях. Більшість країн ЄС виступили проти цього рішення.

Газові оператори у ЄС готуються до сценарію повної відсутності російського газу наступної зими.

Українські Національні Новини

Економіка