rosiyani-provodyat-masovi-arkheologichni-rozkopki-na-okupovaniy-teritoriyi-osoblivo-strazhdaye-krim-arkheolog

росіяни проводять масові археологічні розкопки на окупованій території, особливо страждає Крим - археолог

 • 1257325 переглядiв

КИЇВ. 15 серпня. УНН. На окупованих територіях України росіяни проводять масові археологічні розкопки історичних артефактів, які ніде не фіксуються. Також вони грабують музеї та нищать історичні пам’ятки, користуючись своєю безкарністю. Про це під час брифінгу розповіла археолог Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко, передає кореспондент УНН.

Деталі

Пам’ятки в зонах проведення бойових дій зазнають руйнувань від самих бойових дій і від підготовчих заходів, тобто риття земляних укріплень, влаштування вогневих точок тощо. «На деокупованій території пошкоджені майже всі наземні пам’ятки. Вони постраждали від артилерії, авіації, а риття окопів завдало шкоди тим артефактам, які ще не копалися і знаходяться в землі. Проте поки нема зруйнованих пам’яток світового чи національного значення», - повідомляє археолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росіяни вже знищили тисячі об’єктів археологічної та культурної спадщини, реальні цифри будуть більші – Мінкульт

Дуже страждає Крим, його північна частина, яка «перерита» росіянами. «Там створюється лінія оборони, на пам’ятки ніхто не зважає. Їх не укріплюють, не захищають піском чи будь-яким іншим способом», - каже Евеліна Кравченко.

Проблема також виникає із зоною Каховського водосховища, адже цієї землі до руйнування дамби фактично не існувало.

«Відповідно немає цієї площі ні на картах, ні на адміністративній системі України, і пам’яток в правовому полі України не існує, через це на цих землях проводяться незаконні археологічні розкопки і все грабується», - зазначає археолог.

На окупованих територіях проводяться незаконні археологічні розкопки, особливо в Криму, де «працюють» російські організації. Так, наразі змінюється історичний ландшафт городища навколо Херсонеса Таврійського будівництвом так званого археологічного парку Новий Херсонес. «Сам Херсонес використовують для проведення фестивалю опери і балету, для чого облаштували відповідну сцену прямо на самому городищі», - каже Кравченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росіяни знищують "Херсонес Таврійський" зведенням амфітеатру - Спілка археологів України

Артефакти, здобуті в процесі розкопок росіянами в Криму, а також вивезені до Криму речі із музеїв, які перебувають чи перебували в окупації, існують в українському правовому полі, проте наша країна жодним чином не може вплинути на їхнє повернення. «росіяни вивозять речі на виставки в росію, після чого ті зникають. Імовірно, відбувається їх переміщення до приватних осіб, до нелегальних аукціонів. Це те, що зникло із донецьких, луганських, запорізьких і херсонських музеїв», - повідомляє Евеліна Кравченко.

Окрім того, на окупованих територіях активно працюють так звані чорні археологи. Усе, що вони знаходять під час розкопок чи пошуків з металодетектором, з її слів, не потрапляє до музейного обігу й, імовірно, усе збувається на нелегальних аукціонах. «Ми констатуємо, що те, що відбувається на окупованих територіях та Криму, там відсутня українська юрисдикція. Українські закони не дістануть туди навіть після деокупації. Нам треба задіювати міжнародне законодавство і міжнародне право, щоб повертати або якимось чином впливати на переміщення речей», - заявляє археолог.

Повної статистики, скільки всього вивезли, розкопали і украли росіяни, зараз не існує. Так само невідомо, скільки і що знаходять чорні археологи. Усі дані стануть відомі тільки після деокупації, коли туди потраплять компетентні фахівці.

Археолог додає, що фермери на окупованих територіях масово зносять кургани, користуючись безкарністю, нищать їх бульдозерами.

росіяни не афішують і не ведуть обліку всіх археологічних об’єктів, які знаходять чи крадуть, тому йдеться про тисячі або десятки тисяч артефактів, підсумовує Евеліна Кравченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні обмілілого Каховського водосховища потрібні офіційні археологічні роботи – фахівець

Українські Національні Новини

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    Ракетна атака рф на Львів: завали майже розібрано - ОВА

     • 7570434 переглядiв

    Хвиля спеки дійшла до Німеччини

     • 1254747 переглядiв