ukenru
rosiya-vitratila-na-oboronku-mayzhe-66-mlrd-dolariv-naperedodni-viyni-z-ukrayinoyu-sipri

росія витратила на оборонку майже 66 млрд доларів напередодні війни з Україною - SIPRI

 • 209150 переглядiв

КИЇВ. 25 квітня. УНН. У 2021 році росія витратила майже 66 млрд. доларів США на сектор оборони. Такого висновку дійшли аналітики з Інституту дослідження миру зі Стокгольму SIPRI, пише УНН.

Деталі

За оцінками інституту, у 2021 році росія витратила на оборону 65,9 млрд. доларів, що на 2,9% більше, ніж роком раніше. Як зазначають в інституті, збільшення військових видатків відбувалося на тлі нарощування російських військ уздовж кордону з Україною.

Також зазначається, що рф нарощувала військові витрати третій рік, і в 2021 році військові витрати росії досягли 4,1 відсотка від ВВП.

"Високі доходи від продажу нафти і газу допомогли росії збільшити військові витрати у 2021 році. У період з 2016 по 2019 роки російські військові витрати скорочувалися внаслідок низьких цін на енергоносії у поєднанні з санкціями, введеними у відповідь на анексію росією Криму в 2014 році", - зазначив директор Програми SIPRI з військових витрат та виробництва озброєнь Люсі Беру-Сюдро.

Стаття бюджету "національна оборона", на яку припадає близько трьох чвертей усіх військових витрат росії та включає фінансування оперативних витрат, а також закупівель озброєнь, була переглянута у бік збільшення протягом 2021 року. Остаточна цифра склала 48,4 млрд доларів, що на 14% більше, ніж було закладено у бюджеті на кінець 2020 року.

При цьому наголошується також, що у міру зміцнення оборони від росії військові витрати України зросли на 72% з моменту окупації Криму у 2014 році. 2021 року витрати скоротилися до 5,9 мільярда доларів, але все одно склали 3,2 відсотки від ВВП країни, вказали дослідники.

Раніше

Як писав УНН, з початку вторгнення в Україну, росія втратила як мінімум більше трьох тисяч одиниць військової техніки.

Українські Національні Новини

Новини Світу