rosiia-konfiskuie-enerhetychni-aktyvy-u-nedruzhnikh-yevropeiskykh-krain

росія конфіскує енергетичні активи у "недружніх" європейських країн

 • 29596 переглядiв

путін підписав укази про конфіскацію росією енергетичних активів у європейських компаній, які вважаються "недружніми", що торкнеться німецької Wintershall та австрійської OMV. Компенсація буде визначена Росією.

Президент росії володимир путін підписав укази, що наділяють уряд рф повноваженнями щодо конфіскації та примусового продажу новим російським власникам мільярдних активів, що належать європейським енергетичним компаніям. Про це повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Як пише видання, в опублікованому в середу указі кремль розпорядився створити нові російські компанії, які отримають частки в Південноросійському нафтогазовому родовищі, що зараз належить австрійській OMV і німецькій Wintershall.

Зазначається, що ці дві найбільші європейські енергетичні компанії, що представляють країни, які москва вважає "недружніми", разом володіють 60-відсотковою часткою в буровому майданчику на Крайній півночі росії.

Хоча компанії теоретично отримають компенсацію за свої інвестиції, суму, яку вони отримають від продажу, визначатиме росія. Це буде найбільшим вилученням активів у новітній історії країни,

- зазначає видання.

Довідково

Відзначається, що багато західних енергетичних компаній оголосили про свій повний відхід з Росії з початку війни в лютому 2022 року, в тому числі американська Exxon Mobil і норвезька Equinor. Однак інші компанії, такі як Shell, BP, TotalEnergies і Wintershall, зіткнулися з практичними труднощами при згортанні свого бізнесу в країні і поверненні своїх коштів.

Експерти попереджають, що відсутність західних інвестицій в поєднанні з ембарго на постачання ключового обладнання і технологій для розвідки і буріння нафти і газу означає, що флагманський російський сектор видобутку викопного палива, швидше за все, зіткнеться з довгостроковим зниженням продуктивності, попри лазівки в санкціях і високі ціни на нафту і газ,

- зазначає видання.

Образ путіна став занадто депресивним, тому роспропаганда робить з нього "бадьорішого" - розвідка20.12.23, 07:30

Ольга Розгон

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У ЄС зробили перший крок до дозволу полювання на вовків

     • 105033 переглядiв

    "Бавовна" в окупованому Донецьку: що відомо

     • 39152 переглядiв