riven-vody-u-stavku-okholodzhuvachi-zaes-znyzhuietsia-mahate

Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС знижується - МАГАТЕ

 • 9650 переглядiв

МАГАТЕ повідомляє про зниження рівня води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС. Генеральний директор агентства Рафаель Гроссі висловив занепокоєння щодо забезпечення ядерної безпеки станції.

Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) продовжує знижуватися. Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі 2 серпня. Він вказав, що наявність цієї води важлива для забезпечення ядерної безпеки станції. Про це УНН повідомляє із посиланням на пресслужбу МАГАТЕ.

Деталі

Як повідомляється, протягом останніх тижнів експерти МАГАТЕ, які перебувають на станції, спостерігали постійне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі станції. Зазначається, якщо ця тенденція збережеться, незабаром стане проблематично відкачувати воду зі ставка.

Підтримка рівня води в ставку ускладнюється спекотною літньою погодою, вказали в МАГАЗЕ.

Після руйнування греблі Каховки минулого року на ЗАЕС вирили 11 колодязів для підземних вод, щоб забезпечити ставки приблизно 250 кубометрами охолоджувальної води на годину. Ці ставки забезпечують достатню кількість води для охолодження всіх шести реакторних блоків у їхньому стані холодної зупинки.

"Під час огляду майданчика минулого тижня група МАГАТЕ зазначила, що спринклерні ставки функціонують добре, а вода перебуває на номінальному рівні. Будь-яке порушення водопостачання спринклерних ставків може призвести до необхідності використання ставка-охолоджувача як резервного джерела", - вказали в МАГАТЕ.

МАГАТЕ підтвердило тимчасову зупинку енергоблоку Південноукраїнської АЕС26.07.24, 14:48

"Зниження рівня води в ставку-охолоджувачі залишається потенційним джерелом занепокоєння, і ми продовжуватимемо уважно стежити за ситуацією на майданчику, щоб забезпечити постійну наявність достатньої кількості охолоджувальної води для потреб станції", - зауважив генеральний директор Гроссі.

Доповнення

2 серпня в Міненерго повідомили, що рівень води у ставку-охолоджувачі становить 14.79 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції, додали у відомстві.

Популярні

Новини по темі

Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС знижується - МАГАТЕ

 • 9650 переглядiв

Азербайджан почав постачати газ до Словенії замість росії

 • 10901 переглядiв

Тендер на відбудову Охматдиту проведуть заново - МОЗ

 • 16279 переглядiв