ukenru
ridna-matir-stala-donorom-v-instytuti-shalimova-rozpovily-pro-uspikhnu-transplantatsiiu-nyrky-31-richnii-zhintsi

Рідна матір стала донором: в Інституті Шалімова розповіли про успіхну трансплантацію нирки 31-річній жінці

 • 32641 переглядiв

У Національному науковому центрі хірургії та трансплантології 31-річній жінці, яка з дитинства страждає на ниркову недостатність, успішно пересадили нирку від матері.

Фахівці Національного Наукового Центру хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова провели успішну трансплантацію нирки 31-річній жінці. Медики розповіли подробиці, а також повідомили, що донором для пацієнтки стала рідна матір, передає УНН.

Деталі

За даними Центру, 31-річна Юлія має хворобу нирок з 9 років. Пієлонефрит з часом ускладнився артеріальною гіпертензією, а в минулому році молоду жінку почали турбувати сильні набряки, у тому числі накопичення рідини у черевній порожнині та в порожнині легень.

Медикаментозна терапія не приносила клінічного ефекту, тому Юлії було призначено гемодіаліз. Пацієнтка погано реагувала на діалізні процедури: постійна нудота, зниження апетиту, а отже і суттєве зниження ваги, загальна слабкість. Врешті, лікарі порадили їй звернутися в Центр хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова та стати в чергу на трансплантацію нирки.

Юлія приїхала в Центр разом з мамою, де їх обох обстежили і визначили потенційну гістосумісність, отже мама могла стати донором для доньки.

"Нашим хірургам вдалося виконати лапароскопічний забір донорської нирки, що неабияк посприяло швидкій післяопераційній реабілітації донора. Що є важливим аспектом, оскільки мама пацієнтки постійно піклується про неї через сильну ваду зору у Юлії.

Зараз, після успішної трансплантації та нетривалого періоду реабілітації, пацієнтка разом з мамою збирається їхати додому", - повідомили медики.

Нагадуємо, що починаючи з 2024 року наш Центр уклав угоду з НСЗУ про надання медичної допомоги з використанням методу трансплантації органів, що забезпечується пацієнтам через Програму медичних гарантій. Таким чином, операції з трансплантації органів, передопераційні обстеження та післятрансплантаційний супровід здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Антоніна Туманова

Суспільство