rf-vivela-v-chorne-more-korvet-dlya-perekhoplennya-torgovikh-suden-britanska-rozvidka

Ймовірність підвищення градуса протистояння у Чорному морі зростає - британська розвідка

 • 265129 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. Після розриву росією зернової угоди, яка гарантувала безпеку чорноморського торгового коридору, рф вивела в акваторію між Одесою та Босфором багатоцільовий військовий корабель, ймовірно для перехоплення комерційних суден, що прямують до України. Це свідчить про те, що градус протистояння в регіоні зростає, йдеться у новому звіті на основі розвідданих Міноборони Великої Британії, пише УНН.  

Деталі

Чорноморський флот росії змінив свою позицію після того, як росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи, готуючись змусити блокувати Україну.

Сучасний корвет "сергій котов" зайшов у південне Чорне море, патрулюючи судноплавний шлях між Босфором і Одесою.

Цитата

"Існує реалістична можливість, що він стане частиною цільової групи з перехоплення комерційних суден, які, на думку росії, прямують до України. Чорноморська зернова ініціатива пом’якшила участь Чорного моря у війні: зараз існує потенціал для зростання інтенсивності та масштабів насильства в цьому районі", - зазначають аналітики.

Доповнення

25 липня міноборони росії повідомило про нібито атаку з боку Збройних сил України патрульного корабля "сергій котов" двома безекіпажними катерами. Їх начебто було знищено "вогнем російського корабля" і постраждалих немає.

Зернова в угода, підтримана ООН, робила експорт зерна через чорноморський коридор безпечним. мзс рф в роз'ясненні своєї позиції зазначило, що розрив зернової угоди означає "відкликання гарантій безпеки судноплавства, згортання морського гуманітарного коридору, відновлення режиму тимчасово небезпечного району в північно-західній акваторії Чорного моря і розформування СКЦ у Стамбулі".

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у той же день, що, попри російську заяву стосовно зернового коридору, вважає, що президент росії володимир путін хоче продовження угоди. Президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити роботу зернової угоди без участі росії.

Україна розглядає новий маршрут для експорту продовольства в рамках "зернової ініціативи" через територіальні води Румунії та Болгарії.

Наразі у кремлі заговорили, що готові повернутись до зернової угоди, але на своїх умовах.

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі