rf-verbuie-hromadian-nepalu-na-viinu-proty-ukrainy-vlada-himalaiskoi-krainy-vyslovyla-protest

рф вербує громадян Непалу на війну проти України. Влада гімалайської країни висловила протест

 • 28953 переглядiв

Непал висловив протест проти вербування росією своїх громадян як найманців у війні проти України і зажадав повернення тіл і компенсації сім'ям шістьох загиблих непальських солдатів. Дипломатичні зусилля країни начебто направлені на повернення непальських громадян з росії.

російська федерація намагаючись збільшити особовий склад своїх військ, вербує людей з інших країн. Нещодавно Непал звернувся до москви з проханням не вербувати своїх громадян до російської армії і негайно повернути кожного непальського солдата, після того, як стало відомо, що шість солдатів, які служили в російській армії, були вбиті. Про це пише Reuters, передає УНН.

Уряд Непалу звернувся до російського уряду з проханням негайно повернути їхні тіла та виплатити компенсацію їхнім сім'ям

- повідомило міністерство закордонних справ Непалу увечері в понеділок.

Дипломатичні зусилля, як вказується, також були спрямовані на звільнення громадянина Непалу, який залишається в українському полоні.

Деталі

Перші повідомлення про завербованих громадян Непалу на війну рф проти України з'явилися в червні 2023 року, коли в ЗМІ та соціальних мережах з’явилися записи, на яких видно, що непальці проходять військову підготовку на території росії та білорусі.

Англійська газета The Kathmandu Post цитує Мілана Раджа Туладхара, посла Непалу в Москві, який заявив, що 150-200 непальців працюють найманцями в російській армії. Посольство начебто зв’язалося з деякими з них і наразі "відправляє їх додому".

Ми повертаємо принаймні одного громадянина Непалу на день. (…) Якщо людина не має непальського паспорта, ми видаємо їй проїзний документ

- сказав дипломат.

Він також пояснив, що це непальці, яких залучають обіцянки великих сум грошей і представлені. Наразі влада Непалу закликала своїх громадян не вступати в армію країни, яка перебуває у стані війни.

Довідка

Непальські солдати колишнього спецпідрозділу "Ґуркха", заснованого ще за часів Британської колоніальної імперії, служили в арміях Великої Британії та Індії після проголошення незалежності Нью-Делі в 1947 році, згідно з угодою між трьома країнами. Згідно з офіційною інформацією, з росією подібної угоди Непал немає. При цьому інтерес іноземців до служби в російській армії є наслідком указу президента рф путіна від вересня 2022 року, який набув чинності в травні 2023 року. Новий нормативний акт скоротив з трьох років до одного року термін, після якого іноземний найманець, а також члени його сім'ї можуть подати заяву на отримання російського громадянства. При цьому заявнику навіть не потрібно мати посвідку на проживання в країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіть російські чиновники мало розуміють цифру: британська розвідка оцінила втрати рф у війні в Україні

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Рейсовий автобус на Полтавщині на смерть збив пішохода

     • 23969 переглядiв

    Вірменія не візьме участі у засіданні ОДКБ у москві

     • 23128 переглядiв