rf-prosyla-koordynaty-pidvodnykh-chovniv-nato-pid-chas-ukladannia-pivnichnoho-potoku-2-zmi

рф просила координати підводних човнів НАТО під час укладання "Північного потоку-2" - ЗМІ

 • 32208 переглядiв

росія через ліцензуючі німецькі структури запитувала інформацію про підводні човни НАТО в Балтійському морі під час будівництва газопроводу "Північний потік - 2". Про це повідомляє агентство dpa з посиланням на висновки парламентської слідчої комісії, створеної у ландтазі землі Мекленбург – Передня Померанія, повідомляє УНН.

Деталі

За словами депутата від Християнсько-демократичного союзу Себастьяна Елерса (Sebastian Ehlers), гірське управління німецького міста Штральзунд від імені компанії-оператора газопроводу Nord Stream 2 запитувало у бундесверу координати зон занурень підводних човнів НАТО у Балтійському морі. Це управління було одним із ліцензуючих органів та у 2018 році відповідало за дозвіл на будівництво та експлуатацію трубопроводу у прибережних водах Німеччини.

Судячи з інформації зі слухань комісії, російській стороні було в результаті передано "дуже приблизні дані", пише dpa. Проте передача таких даних "поставила під загрозу безпеку ФРН та НАТО", прокоментував свідчення свідків голова слідчої комісії Ханнес Дамм (Hannes Damm).

Додамо

Як повідомляє DW, процес ліцензування "Північного потоку - 2" супроводжували корупційні скандали, звинувачення в різних порушеннях і лобіюванні інтересів росії з боку німецьких чиновників.

На початку 2021 року у федеральній землі Мекленбург - Передня Померанія рішенням місцевого парламенту було засновано фонд "Захист клімату та екології" ("Klima- und Umweltschutz MV"). Його фактичною метою було сприяння будівництву газопроводу "Північний потік - 2" всупереч загрозі санкцій США.

"Газпром" профінансував фонд на 20 млн євро. Керівництво фонду у зв'язку з цим звинуватили у хабарі. З травня 2022 року розслідуванням усіх обставин роботи фонду займається спеціальна парламентська комісія. Після початку російського вторгнення в Україну німецька влада зупинила сертифікацію газопроводу.

Антоніна Туманова

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі