ukenru
rf-i-kitay-zablokuvali-stvorennya-trokh-zapovidnikiv-v-antarktitsi

РФ і Китай заблокували створення трьох заповідників в Антарктиці

 • 12885 переглядiв

КИЇВ. 3 листопада. УНН. Пропозиція щодо відкриття трьох нових природоохоронних зон було провалено на засіданні Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики. Проти виступили Росія та Китай. Про це повідомляє УНН з посиланням на DW.

Пекін і Москва заблокували міжнародну ініціативу по створенню трьох великих морських заповідників навколо Антарктики для протидії змінам клімату і захисту тендітних океанічних екосистем. Про це в суботу, 2 листопада, повідомило агентство AFP з посиланням на джерела, обізнані про хід дискусій під час щорічного засідання Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (CCAMLR, АНТКОМ) в австралійському Хобарті (штат Тасманія).

Ініціативу з 2010 року просували Австралія, Франція та ЄС. У 2017 році її масштаби були кілька урізані, щоб заручитися більш активною підтримкою з боку делегатів. Проте прийняти її не вдається протягом останніх восьми років. У нинішньому варіанті вона передбачала створення природоохоронних зон в трьох районах, що межують з Антарктикою, загальною площею в три мільйони квадратних кілометрів.

За словами джерел агентства, заклопотаність Росії і КНР викликало, зокрема, дотримання нормативної законодавчої бази, а також права на вилов риби в зазначених водах.

Тим часом експерти відзначають, що зазначені ареали є зонами проживання цілого ряду видів тварин, які забезпечують біорізноманіття регіону: пінгвінів, тюленів і антарктичного криля, що є об'єктом харчування багатьох риб і морських птахів.

Нагадаємо, вирубка тропічних лісів шкодить екології набагато більше, ніж вважалося раніше.

Українські Національні Новини

Новини Світу