ukenru
regulyuvannya-tsin-na-sotsprodukti-bulo-fiktsiyeyu-turboti-do-chogo-ne-varto-povertatisya-a-novak

Регулювання цін на соцпродукти було фікцією турботи, до чого не варто повертатися - А.Новак

 • 10424 переглядiв

КИЇВ. 27 лютого. УНН. Регулювання цін на соціальні продукти було певною фікцією турботи держави про менш захищені верстви населення, повертатися до цього навряд чи будуть та і не варто. Натомість потрібно попіклуватися про доходи населення, щоб люди могли купувати те, що вважають за потрібне, а не те, на що вистачає грошей. Про це у коментарі УНН повідомив економічний експерт Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В.Гройсман заявив, що скасування держрегулювання цін на продукти на 3 місяці не вплине на ціни

"Я впевнений на 99%, що ніякого повернення до так званого регулювання цін на соціальні продукти скоріш за все не буде, тому що те, що наприкінці минулого року вводилось як експеримент з відміни регулювання соціальних товарів, насправді мало на меті плавний перехід від регулювання цін на соціальні продукти до їх відміни", - зазначив він.

Зі слів А.Новака, саме цей плавний перехід і було названо "тримісячним експериментом".

"Але його мета була, це вже не повернення до регулювання цін на соціальні продукти. А те, що зараз окремі народні депутати чи політики заявляють, що треба повертати це регулювання на соціальні продукти – я це розглядаю як те, що почалась якась дострокова виборча компанія і зараз різні політичні гравці хочуть заробляти собі такі позитивні бали. А для цього треба використовувати такі солодкі популярні популісті соціальні тези, в тому числі і тезу про повернення регулювання на соціальні товари", - зауважив експерт.

"Це (повернення до регулювання цін на соціальні продукти - ред.) навряд чи варто робити, краще адекватно піднімати соціальні платежі, хоча б на показник інфляції. Тоді це набагато зручніше для будь-якого споживача, тому що регулювання цін на так звані соціальні товари, воно змушує споживача якраз звертати увагу саме на ці товари при своїх мізерних доходах, а для кожного споживача є свої пріоритети", - додав А.Новак.

Він пояснив, що держава через пільги чи таке регулювання будь-яких цін на товари чи послуги фактично обмежує те споживання, яке б хотів мати кожен споживач.

"Хай краще людина буде мати трохи більше грошей і буде купувати те, що вважає за потрібне, ніж при менших грошах обмежувати себе так званими соціальними товарами. По-друге, самі так звані соціальні товари, як правило до них відносили виробники і торговці, в цю категорію, товари або прострочені, які вже споживач за нормальними цінами не купить, або та чи інша форма більш низької якості товарів. Тому це була така певна фікція, що держава нібито турбується про менш захищені верстви населення, турбуватись треба про доходи, а не про обмеження як примітивне споживання", - підсумував експерт.

Нагадаємо, у вересні минулого року Мінекономрозвитку ініціювало пілотний проект з дерегуляції цін на продукти.

Українські Національні Новини

Економіка