ukenru
realna-zarplata-ukrayintsiv-za-misyats-skorotilasya-na-2-2

Реальна зарплата українців за місяць скоротилася на 2,2%

 • 15065 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Реальна зарплата в жовтні порівняно з вереснем зменшилася на 2,2%, а проти жовтня 2020 року – зросла на 4%. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Держстатистики.

Деталі

Розмір середньої заробітної плати у жовтні зменшився до 14 045 грн.

Так, порівняно з вереснем розмір середньої номінальної заробітної плати зменшився на 1,4%, або на 194 грн. У річному вимірі (проти жовтня минулого року) зафіксовано зростання на 15,4%.

При цьому на 1 листопада заборгованість із виплати заробітної плати становила 4 007,4 млн грн, зростання 0,1% порівняно з 1 жовтня. На початок листопада цього року понад три чверті заборгованості припадало на промисловість (76,50%). При цьому більше половини утворено в Донецькій (25,1%), Харківській (13,2%), Дніпропетровській (11,9%) областях та Києві (13,6%).

Додамо, дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Зауважимо, реальна заробітна плата характеризує купівельну спроможність номінальної заробітної плати під впливом змін споживчих цін на товари і послуги та рівня податків й обов’язкових платежів.

Доповнення

У НБУ прогнозують, що ситуація на ринку праці "надалі поліпшуватиметься через стійке економічне відновлення та менший вплив потенційних карантинів". Цього року середньорічний рівень безробіття знизиться до 9,4%, а наступного – наблизиться до нейтрального рівня та становитиме 8,6%. Реальні, тобто з вирахуванням інфляції, зарплати українців цього року зростуть на 9,1%, а у 2022 році – ще на 5,9%, оцінюють у Нацбанку.

Українські Національні Новини

Економіка